's Werelds rijksten: opmerkelijke cijfers

10/03/11 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:14

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft zijn nieuwe ranglijst van 's werelds rijkste mensen bekendgemaakt. Enkele opmerkelijke vaststellingen.

's Werelds rijksten: opmerkelijke cijfers

© EPA

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft zijn nieuwe ranglijst van 's werelds rijkste mensen bekendgemaakt. Enkele opmerkelijke vaststellingen: - de rijkste mens ter wereld, de Mexicaan Carlos Slim Helu, zag zijn fortuin tegenover 2009 met meer dan een derde aandikken. Hij bezit nu een slordige 74 miljard dollar, bijna 20 miljard meer dan nummer twee Bill Gates. Bekijk de volledige top 20.

- Het totale aantal miljardairs bedraagt dit jaar 1.210, een absoluut record in de 25 jaar dat het klassement van Forbes bestaat.

- Samen zijn de miljardairs goed voor 4.500 miljard dollar. Ter vergelijking: dat is meer dan het bruto binnenlands product van Duitsland.

- De Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, blijft het land met het grootste aantal miljardairs: 413. Europa (300 miljardairs) verspeelde zijn tweede plaats aan Azië (332).

- China heeft 115 miljardairs, Rusland 101. Moskou is wel de stad met de meeste miljardairs. De Russische hoofdstad telt maar liefst 79 miljardairs.

- De eerste Belg in het Forbesklassement is de genaturaliseerde ex-Oezbeek Patokh Chodiev, op de 297e rang. Hij vergaarde in de mijnbouw een vermogen van 3,7 miljard dollar. Investeerder Albert Frère is 362e met 3,1 miljard dollar.

- Grootste verliezer is Ikea-oprichter Ingvar Kamprad, die zijn fortuin met 17 miljard dollar zag slinken, tot 6 miljard. Hij viel daardoor terug van de 11e naar de 162e plaats.

- Wal-Mart-erfgename Christy Walton is op de tiende plaats de eerste vrouw in de lijst.

- De 26-jarige Dustin Moskovitz, medestichter van Facebook, is volgens Forbes de jongste miljardair. Hij is 8 dagen jonger dan Mark Zuckerberg, die ook in de lijst staat.

Lees meer over:

Onze partners