Russische spionne in sexy fotoshoot

27/08/10 om 12:28 - Bijgewerkt om 12:28

De jonge roodharige Anna Chapman, de opmerkelijke Russische spionne die eind juni werd opgepakt in de Verenigde Staten, is opnieuw in het voetlicht getreden. Deze keer door te poseren voor sensuele foto's.

Russische spionne in sexy fotoshoot

Maar die foto's, die begin augustus in Moskou voor een Russisch mannenmagazine genomen werden, hebben nog voor hun verschijning al voor een polemiek gezorgd.

Het was de bedoeling dat de beelden niet voor de herfst gepubliceerd zouden worden. Maar Chapman postte ze onlangs op haar Facebook-pagina en een populaire Russische krant zette ze op haar website. De populaire tabloid lifenews.ru postte zelfs videobeelden van de shoot online.

Het mannenmagazine heeft al laten weten dat het klacht indient tegen Chapman, omdat de rechten op de beelden geschonden zouden zijn. In een kort bericht op Facebook schreef Chapman dat ze vrij was om de beelden te gebruiken zoals zij het wou.

Dubbelleven

Chapman, de dochter van een diplomaat, was een van de tien Russische spionnen die in juni in de VS werden gearresteerd nadat hun dubbelleven werd ontmaskerd. Begin juli werden de spionnen tussen Rusland en de VS uitgewisseld. Een dergelijke uitwisseling was niet meer gezien sinds het einde van de Koude Oorlog. Ze zou een lange debriefing gekregen hebben van de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR.

Sinds haar terugkeer in Moskou was de jonge vrouw niet meer in het openbaar te zien geweest. Ook de andere negen spionnen leven ondergedoken. Chapman zou evenwel haar verhaal aan de hoogste bieder willen verkopen.

De laatste bekende Russische spion, Andrei Lugovoi - die ervan beschuldigd wordt de Russische dissident Alexander Litvinenko in 2006 te hebben vermoord in Londen - is nu afgevaardigde in het Russische parlement. Er bestaat weinig twijfel dat Chapman eenzelfde toekomst te wachten staat.

Lees meer over:

Onze partners