Russische president Vladimir Poetin genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

05/03/14 om 17:48 - Bijgewerkt om 17:54

De Russische president Vladimir Poetin is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2014.

Russische president Vladimir Poetin genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Russisch president Vladimir Poetin © Reuters

Het Nobelcomité heeft de 278 genomineerden voor de Nobelprijs van de Vrede 2014 bekendgemaakt. Eén opvallende naam is die van de Russische president Vladimir Poetin, meldt het persbureau Reuters.

Maar liefst 47 organisaties en 231 personen stonden op de longlist, die inmiddels is teruggebracht tot tussen de 25 en 40 genomineerden. In april volgt een laatste shifting.

"Omdat heel veel personen iemand naar voren kunnen schuiven, is de lijst erg lang en is het bovendien eenvoudig om genomineerd te raken", licht directeur van het comité Geir Lundestad toe. "Het aantal genomineerden stijgt ieder jaar, met een recordaantal van 278 genomineerden dit jaar."

De timing van de nominatie van Poetin is erg opvallend en veroorzaakt wereldwijd heel wat kritiek, vanwege de Russische invasie op de Krim.

Paus Franciscus

De nominaties worden nooit bekendgemaakt, maar volgens Reuters zou het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai veel kans maken. Ook vorig jaar behoorde zij tot de topfavorieten om de prijs in ontvangst te nemen. Andere genomineerden en mogelijke kanshebbers zijn paus Franciscus en de Amerikaanse klokkenluiders Edward Snowden en Julian Assange.

De Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt in oktober. (AVE)

Onze partners