Rusland in de bres voor veroordeelde wapenhandelaar Bout

06/04/12 om 08:21 - Bijgewerkt om 08:21

Rusland vecht de veroordeling van de beruchte wapenhandelaar Viktor Bout, de 'Handelaar in de dood', aan.

Rusland in de bres voor veroordeelde wapenhandelaar Bout

© Reuters

De Rus Viktor Bout, die in november schuldig was bevonden aan wapenhandel ten bate van de guerrilla in Colombia, is door een rechter in New York veroordeeld tot 25 jaar cel.

Dictators, rebellen en terroristen

Bout, bijgenaamd "Handelaar in de Dood", wordt door de Verenigde Staten beschouwd als een van de belangrijkste wapenhandelaars ter wereld. Hij zou wapens hebben geleverd aan dictators, rebellen en terroristen, of eenieder die daarom vroeg zolang de betaling maar klopte. Hij zou daardoor mee schuldig zijn aan de dood van duizenden mensen. De man opereerde ook een tijd vanuit Oostende.

Bout ontkent alles

In 2008 liep de vroegere officier van de Sovjetluchtmacht in een Amerikaanse val en werd hij gearresteerd in Thailand, dat hem uiteindelijk aan de Verenigde Staten uitleverde. De Amerikaanse justitie had 30 jaar cel gevraagd voor Bout, die alle tenlasteleggingen ontkende. De advocaat van de Rus kondigde in november al beroep aan als de rechter niet de zijde van de verdediging zou kiezen.

Rusland: 'Veroordeling Bout ongegrond en vooringenomen'

Rusland noemt de veroordeling van Bout "ongegrond en vooringenomen". Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er
alles aan te zullen doen om Bout terug naar Rusland te halen. De advocaat en de vrouw van Bout laten intussen weten dat ze het vonnis
zullen aanvechten.

Volgens de Russische autoriteiten woog de bewijslast zeer licht en was de arrestatie van Bout in Thailand illegaal. "Dit dossier zal ongetwijfeld één van de prioriteiten van de Russisch-Amerikaanse agenda blijven", luidt het in Moskou.

Vrouw Bout 'niet pessimistisch'

Alla Bout, de vrouw van de veroordeelde wapenhandelaar, is niet pessimistisch over het vonnis. Dat Bout "slechts" 25 jaar kreeg en
niet, zoals de openbaar aanklager had gevraagd, levenslang de cel in moet, is "een overwinning" omdat dat zou aantonen dat het dossier zwak is. De advocaat van Bout kondigt alvast hoger beroep aan. (Belga/SD)

Onze partners