Roger Vangheluwe zoekt toevlucht in Frankrijk

11/04/11 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

De verbannen oud-bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, verblijft in een klooster in de Franse Loirestreek.

Roger Vangheluwe zoekt toevlucht in Frankrijk

© Imageglobe

Na de straf die het Vaticaan dit weekend aan Vangheluwe oplegde, verblijft de oud-bisschop van Brugge in een klooster in de Franse Loirestreek, zo weet de krant De Morgen.

Van de Congregatie voor Geloofsleer moest Vangheluwe (74) België verlaten en een spirituele en psychologische behandeling volgen. De apostolische nuntiatuur in België liet zaterdag weten dat Vangheluwe intussen al uit België vertrokken was.

Sinds zijn ontslag op 22 april 2010 verbleef Vangheluwe op verschillende plaatsen en zonder vast adres. Hij schuilde onder meer tot 11 september in de abdij van Westvleteren. Daarna liet hij weten dat hij spijt had en zich verder zou bezinnen "in het verborgene".

Vangheluwe nam ontslag toen bekend raakte dat hij jarenlang zijn neef seksueel had misbruikt. Het onderzoek naar die zedenfeiten wordt volgens Brugse procureur Jean-Marie Berkvens "zeer binnenkort" formeel afgesloten. Er zouden in het dossier "geen feiten die niet verjaard zijn" zitten.

"Flutstraf"
Het nieuws over de uitwijzing van Vangheluwe is bij het bisdom Brugge op gemengde gevoelens onthaald. "We zijn tevreden dat er, een jaar na het uitbreken van de zaak, een uitspraak is gekomen", zegt Doenja Van Belleghem. "Dat het om een toch wel zware tuchtmaatregel gaat, toont aan hoe ernstig de Heilige Stoel deze zaak opvat." Het bisdom hoopt dat de sereniteit nu kan terugkeren.

Kerkjurist Rik Torfs noemde de maatrgele dan weer een "flutstraf". "Het Vaticaan heeft de mensen lang laten wachten op een sanctie voor Vangheluwe. De kerk had er bij Vangheluwe beter meteen op aangedrongen om de laïcisering aan te vragen", reageert Torfs.

Ook Lieve Halsberghe, woordvoerster van Snap België, vindt België verlaten niet echt een straf. "Het Vaticaan had Vangheluwe beter verplicht om al zijn misdaden op te biechten, want hij heeft meer dan één slachtoffer gemaakt", zegt Halsberghe. "Deze sanctie brengt geen gerechtigheid en al zeker geen erkenning voor het leed van de slachtoffers. Dit is heel spijtig", klinkt het.

"Geen straf, maar beloning" De slachtoffers van seksueel misbruik reageren tot slot vol "ongenoegen" en "walging", zo meldt de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk. "Wat een teleurstelling! ", schreef Paul, die zelf misbruikt werd door een priester, aan de Werkgroep. "Na een jaar is dit blijkbaar het beste wat paus Benedictus kan bedenken. Dit is geen straf, eerder een beloning. Dit toont aan dat de kerk, met de paus voorop, nog altijd niet begaan is met slachtoffers van priesters-pedofielen, en zijn eigenbelang laat primeren boven alles." (TE)

Lees meer over:

Onze partners