Roem kan levensverwachting inkorten

18/04/13 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:25

Een leven in de schijnwerpers is niet zonder risico's. Het kan je zelfs enkele jaren van je leven kosten, zo blijkt uit een analyse van overlijdensberichten in een Amerikaanse krant.

Roem kan levensverwachting inkorten

Een team van Australische onderzoekers analyseerde in totaal 1000 overlijdensberichten die tussen 2009 en 2011 in de Amerikaanse krant The New York Times verschenen. Daaruit bleek dat mensen met een carrière in de showbizz gemiddeld vroeger aan hun einde komen dan collega's in andere sectoren.

Acteurs, zangers, muzikanten en sportlui worden volgens de onderzoekers gemiddeld 77 jaar. Daarmee scoren ze slechter dan schrijvers en kunstenaars (79 jaar), academici (82 jaar) en mensen in de zakenwereld en de politiek (83 jaar). Kanker, en dan vooral longtumoren, blijken bovendien vaker voor te komen bij artiesten.

Moeilijk verklaarbaar

'Hoewel een dergelijke analyse niets kan bewijzen, roept ze wel interessante vragen op', zegt hoofdauteur Richard Epstein op de website van de Britse omroep BBC. 'Het kan betekenen dat roem op jonge leeftijd voorbestemt tot een slechtere gezondheid op latere leeftijd', aldus Epstein. 'Of dat de prestatiedruk leidt tot zelfdestructieve gewoontes.'

'Omdat er zo weinig mensen die sterrenstatus bereiken, is het echter moeilijk om het effect van beroemdheid wetenschappelijk te bestuderen, zegt psychologe Honey Langcaster-James. De resultaten kunnen evengoed te wijten zijn aan bepaalde persoonlijke karaktertrekken die mensen voorbestemmen voor een carrière in de schijnwerper', klinkt het.

Voor wat het waard is: een carrière bij het leger zou de beste garantie bieden op een lang leven. Militair personeel klokt gemiddeld af op 84 jaar en acht maanden. (JDW)

Lees meer over:

Onze partners