Republikeins politicus: 'Mensen sterven niet meer aan kanker'

04/07/12 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

In het debat over de wenselijkheid van een nationale ziekteverzekering in de Verenigde Staten doet een Republikeinse politicus opvallende uitspraken.

Republikeins politicus: 'Mensen sterven niet meer aan kanker'

© Epa

Volgens de Amerikaanse Republikeinse Congreskandidaat Chris Collins is het nationale gezondheidssysteem duur, maar wel met een goede reden, want we leven steeds langer en ziektes worden geneesbaar. 'Er sterven tegenwoordig geen mensen meer aan borst- of prostaatkanker', zegt hij in een interview met een regionale krant.

'Onze gezondheidszorg is erg goed. In vergelijking met tien jaar geleden leven we veel langer door innovatie in de geneesmiddelenindustrie, chirurgie en dergelijke. Het is niet omdat dokters meer verdienen dat de kosten stijgen. Het is omdat de gezondheidszorg beter is geworden', aldus Collins.

Grondwettelijk

Het gezondheidszorgdebat leeft volop in de VS. Vorige week gaf het hooggerechtshof te kennen dat de federale ziekteverzekering die de Democratische president Barack Obama wil invoeren, grondwettelijk is. Daarop zei de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney dat hij 'Obamacare' meteen zou afschaffen als hij aan de macht komt.

De Democraten willen dat de federale overheid burgers verplicht een ziekteverzekering te nemen. Maar de Republikeinen vinden niet dat burgers tot iets dergelijks verplicht kunnen worden. Bovendien zouden enkel de staten zo iets mogen opleggen en niet de federale overheid. (JC)

Onze partners