Repatriëring jonge asielzoeker Sangari uitgesteld

04/07/12 om 07:26 - Bijgewerkt om 07:26

De 20-jarige Afghaan Parweiz Sangari wordt voorlopig dan toch niet op een vliegtuig naar zijn thuisland gezet.

De 20-jarige Afghaan Parweiz Sangari wordt voorlopig dan toch niet op een vliegtuig naar zijn thuisland gezet. Dat zegt zijn advocate Kati Verstrepen.

Eerder op de dag had de dienst Vreemdelingenzaken nog geweigerd een nieuwe asielaanvraag te behandelen omdat er onvoldoende nieuwe elementen zouden geweest zijn, maar daartegen gaan Parweiz en zijn advocate nu in beroep. Die zaak kan echter pas vanaf donderdag worden gepleit.

Opschortend"Het kan nog steeds alle kanten uit", blijft Verstrepen voorzichtig.

"Maar aangezien de beroepsprocedure opschortend werkt, zal de repatriëring woensdag al zeker niet plaatsvinden."

Volgens Verstrepen zal de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen nu moeten beslissen of er voldoende redenen zijn om de nieuwe asielaanvraag van Parweiz te bestuderen. Indien dat alsnog het geval is, zal de repatriëring voor onbepaalde duur worden uitgesteld.

Nieuwe aanvraag

Of Parweiz dan weer kan vrijkomen, is niet duidelijk. Indien de Raad oordeelt dat het dossier niet opnieuw behandeld moet worden, is het verhaal volgens Verstrepen allicht ten einde. Er blijft nog wel een nieuwe aanvraag tot regularisatie hangende, maar het is lang niet zeker dat die opschortend zou werken.(Belga/EE)

Onze partners