Reis Laurent zorgt voor hoogspanning binnen regering

07/06/12 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:20

Prins Laurent zou eind juni graag aanwezig zijn op de VN-top over duurzame ontwikkeling in Rio de Janeiro. Hij heeft de federale regering officieel toelating gevraagd, maar de kwestie ligt gevoelig.

Reis Laurent zorgt voor hoogspanning binnen regering

© Reuters

Vorig jaar kwam Laurent in opspraak omdat hij op eigen houtje naar Congo en Angola was gereisd en banden had met sympathisanten van de Libische rebellen.

Met toenmalig premier Yves Leterme kwam hij overeen dat hij voortaan voor elke reis naar het buitenland, "die contacten inhoudt met politieke prominenten of die een perspectief inhoudt op een ontwikkelingsproject met andere partners", de minister van Buitenlandse Zaken zal consulteren.

Laurent vraagt ook sponsering

Zijn toelating om naar Rio te mogen reizen, vroeg Laurent aan bij premier Di Rupo. Buitenlandminister Didier Reynders werd ook op de hoogte gebracht. Volgens De Morgen zorgt de aanvraag van de prins voor "hoogspanning" binnen de federale coalitie. Di Rupo en Reynders zouden aarzelen om hem groen licht te geven.

Wat ze zeker al weigeren, is Laurents vraag om zijn reis naar Rio te sponsoren. "Echt ongepast", wordt een regeringslid in de krant geciteerd. "Dit zullen wij nooit aanvaarden. Als hij niet genoeg geld heeft, moet hij maar werken en zijn dotatie laten vallen. Voorlopig krijgt hij meer centen dan de premier."(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners