Regisseur Oliver Stone onder vuur wegens "antisemitische uitspraken"

27/07/10 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone heeft zich de woede op hals gehaald van verschillende joodse organisaties. In een interview met de Britse krant The Times sprak hij over de "joodse dominantie van de media" en zei hij dat Adolf Hitler meer slachtoffers maakte onder de Russen dan onder de Joden. Stone heeft zich intussen verontschuldigd.

Regisseur Oliver Stone onder vuur wegens "antisemitische uitspraken"

© EPA

Het is niet de eerste keer dat Stone controversiële uitspraken doet en joodse organisaties tegen zich in het harnas jaagt. Eerder dit jaar noemde hij Hitler al "een gemakkelijke zondebok".

Veel heeft te maken met 'Secret History of America', een tv-project waarin Stone naar eigen zeggen komaf wil maken met de onjuistheden in de conventionele manier waarop in Amerika naar de geschiedenis van de 20ste eeuw wordt gekeken.

Zo wil de 63-jarige filmmaker onder meer Jozef Stalin en Hitler "in de juiste historische context" plaatsen.

Dominantie

Nu doet hij er dus nog een stapje bovenop. In The Times had Stone het over de "joodse dominantie van de media". "Ze zitten meteen overal bovenop. Het is de machtigste lobby in Washington. Israël heeft het buitenlandse beleid van Amerika jarenlang verknoeid".

Joodse organisaties als de Anti-Defamation League (ADL) en het Simon Wiesenthal Centrum hebben de uitspraken van Stone veroordeeld en vinden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan antisemitische uitspraken. Stone heeft zich intussen verontschuldigd, meldt de Britse pers.

Stone regisseerde onder andere de oorlogsklassieker 'Platoon' en 'JFK'. Hij won drie Oscars.

Lees meer over:

Onze partners