'Ready for Hillary' zamelde al meer dan miljoen euro in om Clinton in Witte Huis te krijgen

10/04/14 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:54

Ready for Hillary, de onafhankelijke groep die er alles aan doet om Hillary Clinton in 2016 Amerikaans president te maken, heeft al meer dan 1,7 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) ingezameld.

'Ready for Hillary' zamelde al meer dan miljoen euro in om Clinton in Witte Huis te krijgen

© Reuters

Hoewel het absoluut nog niet zeker is of Hillary Clinton (66) in 2016 als Democratische kandidate meedingt naar het Amerikaanse presidentschap, draait de geruchtenmolen al op volle toeren. De organisatie Ready for Hillary zamelde op drie maanden tijd meer dan 1,7 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) in om haar campagne te ondersteunen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

De organisatie liet weten meer dan 22.000 nieuwe donoren te hebben gevonden. Ready for Hillary onvangt geen grote bedragen van gulle schenkers, maar focust zich op 'grasroot support', steun vanuit de lokale gemeenschap. Een strategie die Barack Obama in 2008, met veel succes, toepaste.

De aanhangers van Clinton willen een stevige basis leggen voor een campagneteam, zodat deze onmiddellijk in gang kan schieten, moest Clinton haar kandidatuur bekend maken.

Senaat

Clinton zelf staat niet in contact met de groep, maar is op de hoogte van hun acties en heeft hen nog geen signaal gegeven om er mee op te houden. Dat zien sommige leden als een stimulans om er extra enthousiast mee door te gaan.

Maar niet alle Democraten zijn blij met het voorbereidende werk van Ready for Hillary. Sommige Democraten vinden het niet correct dat de organisatie nu al focust op 2016. "De partij kan zich beter concentreren op de tussentijdse verkiezingen in de herfst van 2014. De Democraten zullen moeten vechten om hun controle in de Senaat te kunnen behouden", klinkt het.

'Ik denk erover na'

Hoewel Clinton nog niets loste over haar toekomst, was het feit dat ze "erover nadenkt om zich kandidate te stellen", eerder deze week groot nieuws. Op een bijeenkomst in San Francisco zei de voormalige first lady dat ze later dit jaar een beslissing zal nemen.

"De moeilijke vraag is niet of je president wil worden, maar wel waarom je dat wil doen en of je een verschil kunt maken", zei Clinton.

In 2008 deed Clinton al eens een gooi naar de Democratische nominatie voor het Amerikaanse presidentschap, maar verloor ze van Barack Obama. De plooien werden later gladgestreken, want Obama benoemde haar tot minister van Buitenlandse Zaken. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners