Reacties op overlijden prins Friso: 'Intens verdrietig'

12/08/13 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

De Nederlandse premier Mark Rutte noemt het overlijden van prins Friso 'ondanks alles toch een schok'.

Reacties op overlijden prins Friso: 'Intens verdrietig'

© Reuters

De Nederlandse premier Mark Rutte noemt het overlijden van prins Friso 'ondanks alles toch een schok'.

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) noemt het overlijden van prins Friso in een eerste reactie "intens verdrietig". "Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats", aldus de rechtsliberale premier.

"Ook voor prinses Beatrix is het verlies onbeschrijflijk groot. Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag."

Nederlandse PVDA 'Diep geraakt'

"We zijn diep geraakt door het overlijden van prins Friso. Ons medeleven gaat uit naar het gezin van prins Friso, prinses Mabel en hun dochters. Ook zijn wij in gedachten bij prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima en prins Constantijn en prinses Laurentien. Wij wensen hen allen buitengewoon veel sterkte en kracht in deze moeilijke tijd," zo reageert de Nederlandse socialistische PVDA op haar website.

Burgemeester Lech: 'Diep geschokt'

De burgemeester van Lech, het Oostenrijkse ski-oord waar Friso zijn ski-ongeval kreeg: "Ik heb het nieuws tien minuten geleden gehoord en ik ben diep geschokt. Sinds het ongeluk heb ik altijd intensief contact gehouden met de familie. Met de kleine berichten die er soms waren, dat het wat beter met hem ging, waren we altijd erg blij. Ik ben diep bedroefd."

Belgische politici betuigen medeleven

Verschillende Belgische politici hebben al hun medeleven betuigd aan de Nederlandse koninklijke familie en het Nederlandse volk. "Ik wens de koninklijke familie en de bevolking van Nederland veel sterkte na het overlijden van prins Friso", tweette minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Vlaams minister-president Kris Peeters betuigt, "in naam van de voltallige Vlaamse regering, zijn diepste medeleven aan de Nederlandse Koninklijke familie en het Nederlandse volk". "Het jammerlijke skiongeval van Prins Friso in februari vorig jaar, heeft ook in Vlaanderen heel wat mensen geraakt. We zijn dan ook zeer bedroefd bij dit nieuws van zijn veel te vroege overlijden. Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn echtgenote Prinses Mabel en hun twee dochters. Ook Koning Willem-Alexander, Prinses
Beatrix, de Nederlandse Koninklijke familie en het volledige Nederlandse volk wil ik veel sterkte toewensen", aldus de minister-president.

De Vlaamse minister-president zal eerstdaags ook een brief naar de Nederlandse minister-president Mark Rutte sturen om, via hem, ook officieel de deelneming van de Vlaamse regering aan het Nederlandse koningshuis en het Nederlandse volk te betuigen.

Belgische koning en koningin belden al met Nederlandse koninklijke familie

Het Belgische vorstenpaar Filip en Mathilde hebben telefonisch hun medeleven overgemaakt aan de Nederlandse koninklijke familie, is bij de woordvoerder van het koninklijk paleis vernomen. "De koningin heeft gebeld met de Nederlandse koningin Maxima. En de koning heeft telefonisch contact met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix", zegt de paleiswoordvoerder.

Nederlandse koning Willem-Alexander snel terug van vakantie

De Nederlandse koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn momenteel op vakantie in Griekenland. Zij komen zo snel mogelijk naar Nederland terug vanwege het overlijden van hun broer, schoonbroer en oom prins Friso.

Prinses Mabel, echtgenote van Friso, vierde zondag haar 45-jarige verjaardag in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar haar man sinds begin vorige maand werd verzorgd. Mabel en haar dochters Luana en Zaria logeren in het woonverblijf van prinses Beatrix, de moeder van Friso en Willem-Alexander.Onze partners