Rapport onthult macabere pedofiliepraktijken door Top of the Pops-presentator

26/06/14 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Een rapport over het seksueel misbruik door de gevallen vroegere DJ en televisiecoryfee van de Britse openbare omroep BBC Jimmy Savile legt schokkende details bloot.

Rapport onthult macabere pedofiliepraktijken door Top of the Pops-presentator

Jimmy Savile overleed in 2011 © Reuters

Savile misbruikte 47 jaar lang in het Algemeen Ziekenhuis van Leeds (LGI) patiënten, personeel en bezoekers, zo staat in een rapport van de Nationale Gezondheidsdienst NHS waaruit Britse media hebben bericht. Ook in het psychiatrisch ziekenhuis van Broadmoor heeft Savile minstens vijf mensen misbruikt.

Van 5 tot 75 jaar

De leeftijd van de slachtoffers ging van 5 tot 75 jaar, aldus het rapport. Het ging om mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Het misbruik gebeurde in bedden van patiënten, in gangen en in kantoren. Savile kon ook dag en nacht onaangekondigd een ziekenhuis binnenkomen en kon intieme verpleegdaden zoals het uitkleden en het wassen bijwonen, waarbij het ongepaste opmerkingen maakte.

Bovendien 'pleegde hij seks met lijken in het mortarium', leerde de krant The Independent uit het rapport. Sommige van zijn ringen waren gemaakt van de glazen ogen uit lijken.

Sommige incidenten zijn aan de ziekenhuisstaf van het LGI gemeld, maar die meldingen hebben echter nooit senior managers bereikt.

'Gewoon Jimmy'

Het rapport stelt dat de "dikwijls ongepaste flamboyante houding" ten opzichte van vrouwen deel uitmaakte van zijn imago, "gewoon Jimmy". Daardoor kon hij zijn gang gaan.

Savile overleed in oktober 2011 op 84-jarige leeftijd, een jaar voor een televisiedocumentaire hem ervan betichtte kinderen seksueel te hebben misbruikt. Vanaf 1964 was hij de belangrijkste presentator van het televisieprogramma Top of the Pops. (Belga/TE)

Onze partners