'Qué?': patrick De Witte krijgt postume bloemlezing

11/02/14 om 05:36 - Bijgewerkt om 05:40

Columnist, hoofdredacteur, muzikant en tv-maker Patrick De Witte is op 19 februari een jaar dood. Ter nagedachtenis van een van de meest memorabele pennen van Vlaanderen verschijnt er een bundel met zijn beste schrijfsels.

'Qué?': patrick De Witte krijgt postume bloemlezing

Patrick De Witte (1958-2013) © Belga

Het beste van (pdw) werd samengeraapt door uitgever Wim De Bock. Dat gaat van snedige onliners tot hilarische colums, van absurde cd-recensies tot wilde gedachten. De Bock grasduinde drie maanden in de archieven van Deng, Che, Humo, De Standaard, De Morgen en P-Magazine.

Vlijmscherp

"Ten eerste vroeg ik aan de bestaande redacties van De Morgen, De Standaard en Humo of er teksten digitaal ter beschikking waren en vrijgegeven konden worden," zegt De Bock. De uitgever was geen persoonlijke vriend van (pdw) maar werkte wel professioneel met hem samen aan een boek over 'Comedy Casino'. "Hij stond bekend als vlijmscherp en kritisch, maar heeft meer nostalgisch geschreven dan je zou denken", stelt De Bock over (pdw).

"Voor Humo moesten we teruggaan naar de jaren zeventig en hebben we bij een verzamelaar honderden tijdschriften doorzocht op zoek naar de leukste stukjes op papier." Wat betreft Deng, een tijdschrift dat al enige tijd is opgedoekt, kon De Bock terugvallen op Vincent Loozen van tv-zender Acht, die stukken van (pdw) uit zijn archief inscande. Makkelijker waren de blogs en tweets die nog allemaal online staan.

Humor, ergernis, nostalgie

De uitgever koos ervoor om geen materiaal te publiceren dat gedateerd was of zonder duiding niet te begrijpen. De teksten zijn gebundeld in rubrieken, onder meer humor, ergernis, nostalgie.

'(pdw) Qué?' verschijnt op 14 februari bij Borgerhoff&Lamberigts en kost 24,95 euro. Ook vindt, omdat (pdw) "still rocks", op 1 maart in de Gentse concertzaal Vooruit een tribute-avond plaats vol rock, reggae en humor met onder meer Patrick Riguelle, Nigel Williams, Jean Blaute en Herman Brusselmans. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners