Prins Laurent mag naar Rio

07/06/12 om 21:15 - Bijgewerkt om 21:15

Prins Laurent mag van de regering naar de VN-top over duurzame ontwikkeling in Rio de Janeiro.

Prins Laurent mag naar Rio

© Reuters

Prins Laurent mag van de regering naar de VN-top over duurzame ontwikkeling in Rio de Janeiro. Dat meldt vtm en is bevestigd door het kabinet van premier Di Rupo. Voorwaarde is wel dat Laurent de reis met eigen middelen financiert en dat hij "de gepaste reserveerdheid" aan de dag legt, zo is te horen bij Di Rupo.

Vorig jaar kwam Laurent in opspraak omdat hij op eigen houtje naar Congo en Angola was gereisd en banden had met sympathisanten van de Libische rebellen. Met toenmalig premier Yves Leterme kwam hij overeen dat hij voortaan voor elke reis naar het buitenland, "die contacten inhoudt met politieke prominenten of die een perspectief inhoudt op een ontwikkelingsproject met andere partners", de minister van Buitenlandse Zaken zou consulteren.

Akkoord

Prins Laurent heeft nu aan premier Di Rupo en buitenlandminister

Didier Reynders gevraagd om de VN-top in Rio te mogen bijwonen. "In overleg met Reynders hebben we ons akkoord gegeven", luidt het bij Di Rupo. "Het gaat om een activiteit die past binnen de stichting GRECT (Global Renewable Energy & Conservation Trust, red) van Laurent. Er is afgesproken dat hij de reis met eigen middelen financiert en dat hij gereserveerdheid aan de dag legt die past bij zijn functie".

Volgens vtm zou Laurent geprobeerd hebben om zijn hotelkosten voor de reis af te schuiven op de regering. Daarover geeft het kabinet-Di Rupo geen commentaar. (Belga/EE)

Onze partners