'Prins Filip moet zijn vrouwen durven uitspelen'

25/09/11 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Uit een enquête van het blad Royals blijkt dat prins Filip goud in zijn handen heeft met prinses Mathilde en met zijn dochter Elizabeth.

'Prins Filip moet zijn vrouwen durven uitspelen'

© Belga

Het 'koninklijk maandblad' Royals voerde een enquête uit bij zo'n 1000 Fransen, Belgen en Nederlanders. In de enquête werd gepolst naar het glamourgehalte van de Europese prinsessen, maar ook naar welke troonsopvolgers nu al geliefd zijn. Opmerkelijkste resultaat, vindt Kristine De Vriese van Royals, is dat de respondenten vinden dat de monarchen best op pensioen mogen: "En de leeftijd van 70 jaar lijkt hen de geschiktste leeftijd."

Voor drie op de vier respondenten, 74 procent, hoeven de Europese vorsten niet tot het einde van hun dagen de kroon te dragen. "Koningen en koninginnen mogen hun scepter best doorgeven aan de troonsopvolger", weet Kristine De Vriese, "en dat doen ze volgens hen het best als ze hun zeventigste verjaardag vieren."

Een resultaat dat een beetje vloekt met de werkelijkheid: enkel Nederland en Luxemburg kennen een traditie van troonsafstand. En ook al zijn de gekroonde hoofden niet meteen van de jongste (Koning Albert van België is 77, Koning Juan Carlos van Spanje 73, Koningin Margrethe van Denemarken 71 en de Britse Queen 85): zij denken er helemaal niet aan om hun kroon door te geven.

"Maar misschien zal onze koning het idee wel meer en meer genegen zijn: de politieke situatie begint op hem te wegen", zegt De Vriese. "Je zou hem bijna afraden op vakantie te gaan: elke keer hij vertrekt, heeft hij prijs!" Wat meteen een veel gestelde vraag oproept: wat met de troonsopvolger, prins Filip? Is hij er klaar voor? Volgens De Vriese wel: "Ik hoor althans uit veel bronnen dat hij het potentieel heeft om een goede koning te worden."

Prins Pils

Toch kampt de prins nog steeds met een negatief imago. "Een probleem dat hij deelt met zijn Nederlandse collega, kroonprins Willem-Alexander", analyseert De Vriese. Maar er is een verschil: "Hij werd steevast prins Pils genoemd, maar heeft het tij slim weten keren door zijn vrouw, prinses Maxima, naar voren te schuiven."

Prinses Maxima scoort heel goed bij het volk, blijkt ook uit de enquête: 26 procent van de respondenten vinkten haar aan bij de vraag wie het dichtst bij haar volk staat. 24 procent vindt zelfs dat Maxima de titel 'prinses van het volk verdient'. En dat kapitaal heeft Willem-Alexander dus weten te verzilveren, weet De Vriese: "Hij schuift haar steeds op de voorgrond, waardoor haar positief imago op hem afstraalt. Prins Filip heeft hetzelfde goud in zijn handen met prinses Mathilde, die bijna even goed scoort als Maxima."

Prinsessen met kindjes

Op buitenlandse missies, gaat De Vriese verder, staan de journalisten altijd te springen om mee te gaan met prinses Mathilde. "Ook al is de agenda van de prins misschien belangrijker, want economischer, toch wil iedereen mee met de prinses." Want een prinses: dat is glamour, dan heb je fuzz over haar kledij. En foto's van prinsessen met kinderen, dat zien de mensen graag.

"Mocht prins Filip dus de prinses meer in de schijnwerpers zetten, dan zou dat hem geen windeieren leggen." En niet enkel de prinses is een troef: ook zijn dochter Elisabeth (bijna 10) is dat. "Op de opening van het naar haar genoemde kinderziekenhuis van het Universitair Ziekenhuis Gent heeft zij iedereen ingepakt met haar speech. Journalisten, ook uit het buitenland, vochten om de leukste kiekjes van Elisabeth." Een gouden raad dus aan prins Filip, adviseert De Vriese: pak uit met je vrouwen. (SD)

Onze partners