Prins Charles officieel met pensioen na een carrière in de wachtkamer

14/11/13 om 10:52 - Bijgewerkt op 15/11/13 om 12:01

De 65-jarige Britse kroonprins Charles ontvangt vanaf nu een pensioenuitkering.

Prins Charles officieel met pensioen na een carrière in de wachtkamer

Kroonprins Charles (L) en koningin Elizabeth II bij de opening van het Britse parlement © REUTERS

De Britse kroonprins Charles heeft voortaan recht op een pensioenuitkering. Met zijn 65 jaar is Charles de langst wachtende troonopvolger in de Britse geschiedenis.

Omdat hij een tijdlang in het Britse leger heeft gediend, heeft prins Charles vanaf zijn 65ste verjaardag recht op een pensioenuitkering. De Britse kroonprins heeft al laten weten dat hij de maandelijkse som van 130 euro zal schenken aan goede doelen.

Gemenebest

Prins Charles viert zijn verjaardag in Sri Lanka met zijn vrouw Camilla. Hij is ginder om de Britse koningin Elizabeth II te vervangen in haar functie als hoofd van het Gemenebest. Het is de eerste keer sinds 1973 dat de Britse vorstin de tweejaarlijkse top van Gemenebestleiders niet zal bijwonen.

De 87-jarige Britse koningin heeft om gezondheidsredenen besloten om het aantal verre reizen in de toekomst te beperken. Op de Gemenebesttop van 2007 in Oeganda vergezelde prins Charles haar al eens. De 53 lidstaten van het Gemenebest erkennen de Britse monarch als symbolisch staatshoofd, maar haar zoon zal die titel niet noodzakelijkerwijs erven bij zijn troonsbestijging.

Recordhouder

Charles is sinds 2011 de langst wachtende Britse troonopvolger. Hij werd kroonprins in 1952, toen zijn moeder koning George VI opvolgde. Indien prins Charles ooit de troon bestijgt, zal hij vermoedelijk ook de oudste Britse koning worden bij aanvang van zijn ambtsperiode. Hij breekt binnenkort wellicht het record van koning Willem IV, die pas op zijn 66ste aantrad. Hoewel de Britse vorstin langzamerhand haar officiële taken uit handen geeft, weerspreekt ze nog steeds alle geruchten over haar aftreden. (YD)

Onze partners