Portret Herman Van Rompuy onthuld in Kamer

21/11/11 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

Na Herman De Croo is nu ook het portret van Herman Van Rompuy onthuld dat binnenkort in de portretgalerij in de Kamer te zien is.

Portret Herman Van Rompuy onthuld in Kamer

© Belga

Elke gewezen Kamervoorzitter krijgt een portret in de portretgalerij, vlakbij de eretrap van het parlement. Van Rompuy, de 48ste Kamervoorzitter, deed daarvoor een beroep op Anne Van Herreweghen, die eerder al een houtskoolportret van hem maakte voor zijn zestigste verjaardag. Het wordt het veertigste portret van de galerij,.

Van Rompuy's keuze voor Van Herreweghen is geen verrassing. Zij maakte ook al illustraties voor zijn boek "Haiku" en voor het boek "In de wereld van Herman Van Rompuy" van VRT-journaliste Kathleen Cools uit 2010.

Binnen enige tijd zal de Europese voorzitter nog eens naar de Kamer mogen afzakken. Als ex-premier zal van hem immers nog een buste in de Kamer worden bijgezet.

Haiku
De CD&V'er mocht de voorzittershamer ter hand nemen van 12 juli 2007 tot 30 december 2008. Nadien werd hij zoals bekend premier en nam Patrick Dewael (Open VLD) zijn plaats in.

Van Rompuy blikte in zijn toespraak terug op zijn periode als voorzitter, een functie die hij naar eigen zeggen graag heeft bekleed. Over de huidige politieke toestand in ons land, wilde hij geen uitspraken doen. "Ik voel niet de noodzaak om mijn mening als onmisbaar te beschouwen", luidde het.

Van Rompuy had ook nog een - onvermijdelijke - haiku in petto.

"Een jongeman staat op zijn portret te dromen, van toen tot vandaag"

(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners