Poetin verdient helft meer dan Medvedev

De Russische premier Vladmimir Poetin verdient bijna de helft meer dan president Dmitri Medvedev. De echtgenotes van sommige ministers in zijn regering, verdienen een pak mee dan de eerste minister.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft vorig jaar 124.407 euro verdiend. Dat is bijna 50 procent meer dan president Dmitri Medvedev, maar aanzienlijk minder dan bepaalde regeringsleden en echtgenotes van ministers, zo blijkt uit de belastingaangiften van Russische leiders die maandag gepubliceerd werden op de websites van de regering en van het Kremlin.

Georganiseerde misdaad

Poetin, die president was van 2000 tot 2008, gaf 5,04 miljoen roebel (10.367 euro per maand) aan. Medvedev verdiende vorig jaar 3,38 miljoen roebel (iets minder dan 7.000 euro per maand). De president verdiende in dezelfde grootorde als een procureur die de georganiseerde misdaad bestrijdt (ongeveer 7.000 euro per maand). Politiemedewerkers die de georganiseerde misdraad bestrijden, kunnen bijna het dubbele verdienen dankzij corruptie, wat in Rusland erg verspreid is, zo blijkt uit een enquête die in 2010 gepubliceerd werd.

Echtgenotes

De twee belangrijkste Russische staatsleiders verdienden echter veel minder dan bepaalde leden van de regering en echtgenotes van ministers. Zo verdiende vicepremier Igor Sjoevalov in 2010 14,6 miljoen roebel (361.292 euro); zijn echtgenote verdiende liefst 25 keer zoveel, namelijk 372,9 miljoen roebel (9,19 miljoen euro). Het regeringslid dat het hoogste bedrag aangaf, was de minister van Natuurlijke Rijkdommen, Joeri Troetnjev, met 114,7 miljoen roebel (2,8 miljoen euro). (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content