Peiling CNN: Bijna 1 op 3 Amerikanen gelooft dat Obama moslim is

15/09/15 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:38

29 procent van de Amerikanen denkt dat Obama een moslim is en bijna 1 op 10 gelooft dat hij buiten de Verenigde Staten is geboren (en dat daar ook bewijzen voor bestaan).

Peiling CNN: Bijna 1 op 3 Amerikanen gelooft dat Obama moslim is

Barack Obama © Belga Image

29 procent van de Amerikanen denkt na zeven jaar presidentschap nog steeds dat Barack Obama moslim is. Bij de Republikeinen is dat zelfs 43 procent, blijkt uit een peiling van de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Al sinds Obama aan de macht is, krijgt hij af te rekenen met geruchten dat hij niet geboren zou zijn in de VS en dat hij het islamitische geloof aanhangt. Nochtans is de president, wiens vader een Keniaan is en zijn moeder een Amerikaanse, een christen en geboren op Hawaii. Opvallend is dat het aantal Republikeinen die vermoeden dat Obama moslim is, stijgt. In 2010 lag het aantal 'slechts' op 34 procent.

Bijna een op de tien Amerikanen is er van overtuigd dat er bewijzen bestaan, waaruit blijkt dat Obama in het buitenland is geboren. Een van de bekendste voorvechters van die these is de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Lion King

Obama zelf reageerde in het verleden met humor op de aantijgingen, dat hij president werd zonder Amerikaans burger te zijn. Tijdens het jaarlijkse diner met de Witte Huis-correspondenten liet hij zijn zogenaamde 'geboortevideo' zien. 'Ik waarschuw jullie, niemand heeft dit in 50 jaar gezien, zelfs ik niet', klonk het. Waarna op een groot scherm in de banketzaal van het Witte Huis scènes van de tekenfilm The Lion King werden geprojecteerd.

Obama stuurde nog een waarschuwing naar Fox News, de zender die bekendstaat om zijn Republikeinse sympathieën. 'Ik wil duidelijk maken aan de tafel van Fox News dat dit een grap was. Het is niet mijn echte geboortevideo, maar een tekenfilm. Bel Disney als je mij niet gelooft.' (AVE)

Onze partners