Patrick Janssens: ‘Niet ambitie om nog terug te keren naar politiek’

© Belga
Simon Demeulemeester

Oud-burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens gaat een doctoraat schrijven over stadsontwikkeling: ‘Ik doe dit niet om later nog terug te keren.’

Patrick Janssens (SP.A) komt voor het eerst sindszijn verkiezingsnederlaag bij de lokale verkiezingen van 2012 naar buiten. Hij heeft de knoop over zijn professionele toekomst doorgehakt en zal de komende jaren een doctoraat schrijven over stadsontwikkeling. Dat gebeurt waarschijnlijk aan de London School of Economics (LSE), schrijven Gazet van Antwerpen en De Standaard. Janssens voelt niet de ambitie om zich nog te bemoeien met Antwerpen en heeft, voorlopig, evenmin ambitie om nog aan politiek te doen: ‘Ik heb niet de ambitie om daarna terug te keren’

De afgelopen maanden, nadat hij de sleutels van het stadhuis had doorgegeven aan Bart De Wever (N-VA), verdween Patrick Janssens (SP.A) grotendeels in het verborgene. Hij ging niet zetelen in de Antwerpse gemeenteraad, gaf geen afscheidsinterviews en onthield zich van alle commentaar op het beleid van zijn opvolger. Hij maakte wel wekelijks zijn opwachting in de plenaire vergaderingen van het Vlaams Parlement.

“Als je tien jaar burgemeester van Antwerpen geweest bent, zijn er weinig andere interessante zaken die je kan doen in de politiek die je kunnen doen groeien,” zo zei hij in De Ochtend op de VRT-radio. Mochten ze mij vragen om burgemeester te worden van een gefusionneerd Brussel, dan zou ik daar wel over nadenken. (lacht).”

Janssens wil zijn Vlaams mandaat afwerken. “Ik begin eraan in september, op het moment dat het Vlaams Parlement al een beetje in verkiezingsmodus gaat.”

Patrick Janssens: ‘Niet de ambitie om nog terug te keren’

Janssens denkt niet dat hij net zoals partijgenoot Frank Vandenbroucke nog zal terugkeren. “Ik doe dit niet met het idee om terug te komen. Ik doe geen uitspraken over de toekomst, maar het is niet mijn ambitie. Als je een stap zet, dan moet je dat ten volle doen.” Verwijzend naar eerdere carrièrewijzigingen: “Ik ben nooit teruggekeerd naar het verleden.”

Janssens ziet dan ook geen reden om zich nog te bemoeien met Antwerpen: “Ik ben de ontslagen trainer van een goede voetbalploeg. Als ex-trainer moet je je niet bemoeien met de opstelling.” Janssens blijft Antwerpen uiteraard wel volgen. “Ik leef hier, ik kom hier op straat, ik voel wat hier leeft. Maar ik pluis de Gazet van Antwerpen niet van voor naar achter uit.”

De ex-burgemeester merkte wel op dat hij de indruk heeft dat de situatie in Antwerpen opnieuw “conflictueuzer” is dan in de tien jaar dat hij zelf burgemeester. “De rustige sfeer van onder mijn burgemeesterschap is weg”, klonk het.

Janssens: ‘Doctoraat krijgt voorrang’

Een intimus van Janssens zegt in De Standaard niet te weten of hij inderdaad definitief stopt, maar zijn academische carrière zal nu wel voorrang krijgen. Janssens: “Het maken van een doctoraat is iets wat je zeer gedisciplineerd moet doen, anders komt het er niet van. Dus dat doctoraat zal echt wel mijn hoofdtaak zijn de komende twee à drie jaar.” Mogelijk een streep door de rekening van SP.A, die volgens De Standaard graag een beroep zou doen op Janssens bij de levensbelangrijke verkiezingen in 2014.

London School of Economics, Universiteit Antwerpen en KULeuven

Tussen 1979 en 1985 was Janssens assistent van professor Herman Deleeck aan het Centrum voor Sociaal Beleid van de Antwerpse universiteit. Minder geweten is dat hij ook een diploma in de statistiek behaalde aan de LSE, de prestigieuze instelling waar economieprofessor Paul De Grauwe ook actief is.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat, toen hij enkele maanden geleden het plan opvatte om eindelijk een doctoraat te schrijven, de LSE meteen in beeld kwam. Vooral omdat er daar, binnen het departement sociologie, een centrum is uitgebouwd dat volledig aansluit bij de interesses van de ex-burgemeester. The Cities Programme houdt zich vooral bezig met de relatie tussen de fysieke en sociale ontwikkeling van steden.

Samenleving verbeteren met ruimtelijke ingrepen?

De aanvraag van Janssens is nog niet formeel goedgekeurd, maar dat komt vooral omdat de universitaire bureaucratie, ook in Groot-Brittannië, nogal traag functioneert. In Londen zijn ze erg geïnteresseerd in de ex-burgemeester, en in zijn ervaring van de afgelopen tien jaar. Janssens zal onderzoeken of je met ruimtelijke ingrepen in een stad het samenleven kan verbeteren.

Janssens zal twee Antwerpse professoren als copromotors hebben. De oudburgemeester komt voor 20 procent in dienst van de Universiteit Antwerpen, waar hij ook een lesopdracht krijgt aan de nieuwe faculteit Architectuur en Stedenbouw. Ook aan de KULeuven zal Janssens ingeschakeld worden, in het departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke ordening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content