Parwais Sangari vandaag uitgewezen: ‘Is het racisme?’

© VTM

De Afghaan Parwais Sangari is vanmorgen dan toch uitgewezen, ondanks veel protest en kritiek. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) bedacht zich niet.

Deze ochtend om 7u is de Afghaan Parwais Sangari dan toch uitgewezen naar Afghanistan. Tegen die uitwijzing kwam veel protest, zoals op Facebook onder de naam People 4 Parwais. Ook op de laatste knip waren er in Zaventem nog protestacties. De demonstranten probeerden ook de piloot van de vlucht om te praten, zo meldt de VRT-radio. Aan het kabinet van De Block hielden enkele mensen deze ochtend een symbolische protestactie. Zij klopten er symbolisch op de deur van het kabinet.

De actie is een initiatief van de Jong Socialisten die zich afvragen of Maggie De Block vanavond goed zal kunnen slapen met de gedachte dat Parweiz bij aankomst in Kaboel zal moeten vrezen voor zijn leven, klinkt het. Onder de manifestanten was Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) aanwezig, net als acteur Dirk Tuypens. De
PVDA-lijsttrekker in Mechelen had het over een “compleet fout asielbeleid”.

Kritiek kwam er ook van Jan Roegiers: “Ik ben oprecht verontwaardigd. Deze jongen was perfect geïntegreerd, oefende een knelpuntenberoep uit. We hebben troepen zitten in Afghanistan, dat bewijst toch dat de situatie er onveilig is?” Roegiers hekelt op de VRT-radio ook het gebrek aan eenduidigheid.

Op Brussels Airport werd maandagochtend ook actiegevoerd waarbij passagiers zijn aangesproken om te protesteren tegen het feit dat Sangari aan boord van hun vlucht zit.

Kritiek op gebrek aan eenduidigheid

Het gebrek aan eenduidigheid in dergelijke dossiers is onderwerp van felle kritiek. Zo mocht de Kameroenees Scott Manyo toch blijven in België om zijn studies af te maken. Sangari vroeg zich in een gesprek met De Standaard/Het Nieuwsblad af waar die willekeur aan ligt: “Ik ben hier even lang, ik ben naar school gegaan, heb een opleiding tot lasser gekregen en ik heb gewerkt. Misschien mocht Scott blijven omdat hij geen moslim is? En ik niet, omdat de Belgen niet houden van moslims? Zou dat een reden kunnen zijn? Is het racisme? Wat denkt u? Welke reden zou er anders kunnen zijn?”

Juridische lijdensweg

Parwais en zijn pleegmoeder Ruth Vanhoutte zagen een lange juridische weg aan deze uitwijzing vooraf gaan. Ze dienden drie asielaanvragen in een regularisatieaanvraag. Ze klopten ook aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de mens, maar die vordering liep ook op niets uit. Ook de media-aandacht kon de utwijzing niet tegenhouden. De pleegmoeder heeft ondertussen geen contact meer gehad met Parwais. Nu zijn regularisatieaanvraag is afgewezen heeft de Dienst Vreemdelingenzaken veel sneller dan verwacht een vlucht naar Kaboel geregeld.

Kati Verstrepen, de advocate van Parwais, zei geen verdere stappen meer genomen te hebben, omdat er geen nuttige juridische acties meer ondernomen konden worden. Zij wil het debat aanzwengelen, “want situaties als deze kunnen echt niet.”

‘Hopelijk bedenkt De Block zich nog’

Aan het kabinet van De Block klonk de hoop dat de staatssecretaris zich alsnog zou bedenken, zodat Parweis in Amsterdam, waar een tussenstop gemaakt wordt, nog kan ’tegengehouden’ worden.

Parwais heeft weinig vooruitzichten in Afghanistan. Hij heeft er enkel nog een oom, die hij afgelopen weekend nog niet kon bereiken. “Ik ben bang. Ik heb zoveel stress.”, klonk het. Meester Verstrepen benadrukt op de VRT nog dat niet enkel de veiligheidssituatie in het algemeen in Kaboel een probleem is, maar ook die van Parwais in het bijzonder: “Zijn vader werd al vermoord, en hij overleefde ternauwernood een aanslag.”

Staatssecretaris De Block wenst niet te reageren omdat het een individuele zaak betreft. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content