Palestijnse auteur Izzeldin Abuelaish wint Burgerschapsprijs

De Burgerschapsprijs van de Stichting P&V gaat naar de Palestijnse dokter Izzeldin Abuelaish, die geldt als een symbool voor de verzoening tussen Palestijnen en Israëli’s.

De jury droeg Dr. Izzeldin Abuelaish al in juni voor. Maar zo kort na weer een bommencampagne tussen Israël en Hamas kan de onderscheiding niet op een beter moment worden uitgereikt. Tijdens de vorige oorlog om Gaza, eind 2008-begin 2009, trof een granaat uit een Israëlische tank de slaapkamer waar drie van zijn dochters verbleven. De kinderen waren op slag dood. Abuelaish besloot om niet te haten, maar om naar verzoening te blijven streven. Hij schreef een boek: I shall not hate. Zijn stichting Daughters for live wil de herinnering aan de kinderen levend houden.

Izzeldin Abuelaish werd in 1955 geboren in een vluchtelingenkamp in Gaza. De aloude boerderij van zijn familie ligt een boogscheut verder, in de buurt van het Zuid-Israëlische stadje Sderot, en is nu in het bezit van de voormalige Israëlische generaal en premier Ariël Sharon. De jonge Abuelaish koos niet de kant van het verzet, maar besloot hard te werken en te studeren. Hij kreeg uiteindelijk een beurs voor de universiteit van Cairo, werd dokter en gynaecoloog en vervolmaakte zich vervolgens onder meer in Londen, Milaan en Brussel en aan de Amerikaanse universiteit van Harvard. Hij werkte in verschillende Israëlische instituten en ziekenhuizen en is nu professor aan de universiteit van Toronto in Canada.

Maar op het moment van de vorige oorlog om Gaza, eind 2008-begin 2009, woonde dokter Abuelaish met zijn acht kinderen – zes meisjes en twee jongens – in hun huis in Gaza. Zijn vrouw was niet lang tevoren gestorven aan kanker. Abuelaish was in Israël geen onbekende. Een Israëlische vriend, een televisiejournalist, belde hem tijdens de oorlog elke avond zodat de dokter vanuit het raam van zijn slaapkamer live op de Israëlische televisie kon beschrijven wat er in het belegerde Gaza gebeurde.

Op 16 januari 2009 werd zijn huis geraakt door een granaat van een Israëlische tank. Drie dochters van Abuelaish en een nichtje van de kinderen waren op slag dood. Twee andere kinderen werden zwaar gewond. Wanhopig belde hij zijn Israëlische vriend, die het gesprek live in een uitzending aannam en de luidspreker van de telefoon aanzette, zodat het hele land kon meeluisteren naar dokter Abuelaish die de kapot geschoten lichamen van zijn kinderen bij elkaar raapte.

Toch nam hij zich voor om niet te haten. Onwetendheid, zegt hij, is de echte vijand. Onbegrip voor de ander. Abuelaish accepteerde het aanbod van de universiteit van Toronto en reist de wereld rond met een boodschap van verzoening. In wraak gelooft hij niet. Hij werd ondertussen veelvuldig onderscheiden en het Belgische parlement nomineerde hem voor de Nobelprijs voor de Vrede. De Burgerschapsprijs van de Stichting P&V wordt elk jaar uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor een open, tolerante, democratische en solidaire samenleving. Eerdere laureaten waren, onder meer, Stéphane Hessel, Jeanne Devos, de gebroeders Dardenne en wijlen Wannes Van de Velde. De tijd heelt vele wonden, weet ook dokter Abuelaish. ‘Maar zolang ik adem, ademen mijn dochters met mij.’

Hubert van Humbeeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content