Oudste zoon Kim Jong-Il leidt al jaren luxeleven

26/12/11 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Het is niet zeker of de oudste zoon van de overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il, aanwezig zal zijn op de begrafenis van zijn vader. De 40-jarige man leefde jaren in onmin met zijn vader.

Oudste zoon Kim Jong-Il leidt al jaren luxeleven

© Reuters

Kim Jong-Nam is de zoon van Kim Jong-Il en Song Hye-rim, een van de drie vrouwen waar de overleden Noord-Koreaanse leider kinderen mee heeft.

Midden de jaren negentig was Kim Jong-Nam de gedoodverfde opvolger van zijn vader aan het hoofd van het communistische land. In die periode werd hij benoemd tot generaal en leidde hij onder meer de contraspionagediensten van de geheime politie.

Maar nadat hij in 2001 met een vals Dominicaans paspoort Japan probeerde binnen te komen met twee vrouwen en een kind, was zijn kans verkeken. Het incident zorgde voor een schandaal. Kim Jong-Il was razend en besloot zijn oudste zoon geen verantwoordelijkheden meer te geven.

Uiteindelijk verkoos Kim Jong-Nam naar het buitenland te trekken. Daar leeft de 40-jarige man al 10 jaar een luxeleven. Hij verdeelt zijn tijd tussen Macao, Peking, Bangkok, Moskou en Europa. In de eerste twee heeft hij een woning. Hij heeft twee echtgenotes (een in Macao en een in Peking) en verschillende minnaressen.

Kim Jong-Nam zou enkele dagen geleden aangekomen zijn in Peking en is er en "onder Chinese bescherming geplaatst".

Zijn vader wordt woensdag begraven in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het is niet duidelijk of Kim Jong-Nam op de plechtigheid aanwezig zal zijn. (Belga/TE)

Onze partners