Oudste mens ter wereld overleden: 10 tips van eeuwelingen voor een lang leven

Alexander Imich: 'Lang leven? Krijg geen kinderen' © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

’s Werelds oudste man, Alexander Imich, overleed onlangs op 111-jarige leeftijd. Volgens zijn familie was zijn geheim voor een lang leven een combinatie van goede genen, gezonde voeding en beweging. En… geen kinderen hebben. We vergeleken zijn advies met dat van andere eeuwelingen.

In de Verenigde Staten is de 111-jarige Alexander Imich overleden, een Poolse immigrant die erkend was als de oudste man ter wereld. Imich woonde sinds 1986 in een bejaardentehuis. Hij werd de oudste man ter wereld na het overlijden van de Italiaan Roberto Licata in april, die op de leeftijd van 111 jaar en 357 dagen overleed.

Eind april gaf Imich een interview aan de New York Times, waarin hij zijn record nog relativeerde. “Het is niet alsof het de Nobelprijs is”, klonk het toen. De 111-jarige man zei toen ook dat zijn levensduur deels verklaard kon worden door een verstandige levensstijl en goede genen. Maar ook het gebrek aan kinderen zou voor hem weleens geholpen kunnen hebben.

Een overzicht van de soms vreemde geheimen van enkele van ’s werelds langst levende mannen en vrouwen.

1. Eet goed en ontspan

’s Werelds huidige oudste vrouw is Misao Okawa uit Japan. Zij heeft een gelijkaardige mening als Imich. “Ze zegt altijd dat het geheim van een lang leven gezonde voeding en ontspanning is”, aldus haar verpleegster. Okawa is dol op sushi en makreel met rijst. Ook elke nacht acht uur ononderbroken slapen draagt volgens de Japanse bij tot een lang leven.

2. Geen alcohol, veel water… en een goede sigaar

Christian Mortensen uit Denemarken was lang de oudste mens ter wereld tot hij op 115-jarige leeftijd stierf. Zijn geheim? Vrienden, een goede sigaar, veel water drinken, geen alcohol , positief zijn en heel veel zingen. Dat zijn de dingen die je volgens hem lang in leven houden.

3. Roken, drinken en plezier maken

De Britse oorlogsveteraan Henry Allingham had dan weer een heel andere ‘goede’ raad. Hij dankt zijn lang leven aan “sigaretten, whisky en wilde, wilde vrouwen”.

4. Look, havermout en pruimen

Andere eeuwelingen geven specifieke onderdelen van hun dieet aan als mogelijke bron voor hun levenssucces. George Cook stopte op 97-jarige leeftijd met roken en werd 108 jaar oud. Hij beschouwde het eten van look als een mogelijke reden voor zijn lange leven. “Dat houdt het bloed dun.” David Henderson, die 107 jaar oud werd, prees dan weer de goede kwaliteiten van havermout, pruimen en het nooit gaan slapen met een volle maag.

5. Rauwe eieren en veel slaap

De oudste vrouw van Europa, Emma Morano, kreeg het advies om elke dag twee eieren te eten, een gekookt en een rauw, en doet dat nog steeds op 114 jaar. Een andere factor is mogelijk een goed nachtje slaap. Emma gaat immers bij schemering slapen en staat bij dagerraad weer op.

6. Krentenbrood met eitje

Ook de momenteel oudste Nederlandse, Egbertje Leutscher-De Vries, heeft iets met eieren. Zij schrijft haar hoge leeftijd toe aan krentenbrood, roomboter en iedere dag een zacht gekookt – bijna rauw – eitje.

7. Eet met mate

Jiroemon Kimura werd 116 jaar. De Japanner werkte zo’n veertig jaar voor de post, had 7 kinderen, 14 kleinkinderen, 25 achterkleinkinderen en 14 achterachterkleinkinderen. Kimura’s geheim? Met mate te eten.

8. Zoek een goede partner

Heel wat eeuwelingen vinden dat een harmonieuze relatie bijdraagt tot een lang leven. “Zoek een goede vrouw en laat voor de rest alles op zijn beloop”, aldus de 102-jarige Samuel Ball.

9. Bemoei je met je eigen zaken

De Amerikaanse Besse Cooper, die op 116-jarige leeftijd stierf in Monroe in Georgia, schreef haar lang leven toe aan het feit dat ze zich met haar eigen zaken bemoeide. “En ik eet geen junkfood, werk hard en hou van wat ik doe.”

10. Luikse perenstroop

Jan Goossenaerts was met zijn 111 jaar de oudste persoon van Vlaanderen en de oudste man van Europa. Hij stierf in 2012. Jan at elke dag boterhammen met Luikse perenstroop, dronk geen alcohol, werkte hard en ging op tijd slapen. Zijn advies? “Je moet gelukkig zijn met alles wat je krijgt in het leven. Met ruzie te maken, los je niks op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content