Oudste Belg op 111-jarige leeftijd overleden

27/04/10 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

Gabriëlle Demets uit Zwevegem volgt de overleden Bernardina "Berthe" Van Dommelen uit Antwerpen op als oudste Belg.

Oudste Belg op 111-jarige leeftijd overleden

© Belga

Bernardina "Berthe" Van Dommelen uit Antwerpen is op 111-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.
Berthe stierf op vrijdag 16 april in het rusthuis Sint-Gabriël in Antwerpen, maar haar overlijden raakte pas maandag bekend. Volgens de directrice Anne-Marie Mangelschots is ze "rustig uit het leven gegleden".

Amper een maand geleden was er nog een groot feest voor haar 111de verjaardag. Burgemeester Patrick Janssens bracht zijn oudste inwoonster een boeket bloemen en de koning liet een fruitmand bezorgen.

Hoewel ze de laatste jaren van haar leven nagenoeg blind en doof was, ging ze elke dag nog bidden in de kapel. "Wie veel vis eet, wordt oud", gaf Berthe als recept voor haar hoge ouderdom.

Opvolger

Gabriëlle Demets uit het West-Vlaamse Zwevegem, geboren op 26 augustus 1899, neemt de fakkel van oudste Belg over. Ze is een jaartje jonger dan de overleden Berthe en woonde tot voor kort nog in haar huis in Zwevegem met haar zonen Jaak en Luc.

Nu verblijft ze in een verzorgingstehuis want het gaat niet zo goed met haar gezondheid. Volgens haar zonen is ze niet meer spraakzaam maar wel nog redelijk helder van geest. Zo volgt ze nog altijd de actualiteit op televisie.

De oudste Belg ooit blijft wel Joanna Turcksin uit Machelen. Zij werd 112 jaar oud en overleed in 2002.

Onze partners