Oude ouders, een nieuwe tendens

© Belga

Steeds meer mensen krijgen – doorgaans geholpen door de wetenschap – pas laat kinderen. Een voor- of nadeel?

Vrouwen die zoals Els De Temmerman zwanger worden op hun 49ste, zijn 70 wanneer hun kinderen 20 worden. “Het is zeker een nieuwe tendens”, zegt pedagoge en psychotherapeute Claire Wiewauters (Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen), die met kinderen, jongeren en families werkt. Wiewauters, noemt het een “bijzondere keuze” wanneer beide ouders veertigers zijn. Ze wijst er onder meer op dat jonge kinderen veel energie vragen. “En wanneer je vijftig bent, recupereer je minder snel en heb je meer rust nodig.”

“We hebben niet meer geleerd om te gaan met de grenzen die het leven ons stelt”, zegt Wiewauters, die zich afvraagt of alle medische mogelijkheden altijd moeten worden benut.

“Anderzijds merk ik dat oudere ouders er alles aan doen om zeer liefdevol met hun kind om te gaan.” Wiewauters wil zich dan ook niet uitspreken over individuele gevallen: “Mensen gaan daarin echt niet over een nacht ijs”.

Effect op de kinderen

Volgens Wiewauters is nog niet te zeggen wat het effect is op kinderen met zulke oude ouders. “Dat moeten zij ons binnen twintig jaar vertellen. Jonge kinderen staan daar niet bij stil. Een kind dat 10 of 12 wordt, stelt zich wel al vragen. Dan realiseert het zich dat zijn ouders er niet bij zullen zijn bij een latere relatie of kinderen, terwijl dat voor de ouders van hun vrienden wel het geval is.”

Wiewauters ziet sociale druk niet als een beweegreden voor oudere ouders. “Bij twingers en dertigers verwacht men kinderen, maar eens de 35 voorbije stellen mensen zich eerder vragen of een koppel er nog wel moet aan beginnen. Op zo’n moment is vooral de eigen kinderwens de drijfveer.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content