Oud-Davidsfondsvoorzitter en Vlaamse strijder Clem De Ridder overleden

Clem De Ridder © Belga

Clem De Ridder, voormalig topman van het Davidsfonds en prominent lid van de Vlaamse Beweging, is op 83-jarige leeftijd overleden.

Clem De Ridder, voormalig topman van het Davidsfonds en prominent lid van de Vlaamse Beweging, is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Davidsfonds.

De Ridder stond zowat twee decennia aan het hoofd van het Davidsfonds, was oprichter van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen,

pleitbezorger van Leuven-Vlaams en nam eind jaren ’70 de leiding van de strijd tegen het Egmontpact.

De Ridder kwam in 1947 bij het Davidsfonds, om er zeventien jaar later

de teugels over te nemen. “Hij zorgde voor de vernieuwing van Davidsfonds Uitgeverij, de democratisering van de Davidsfonds beleidsstructuren en de uitbouw van het cultureel werk”, aldus ere-secretaris-generaal Norbert D’hulst.

Na enkele ideologisch moeilijke jaren werd De Ridder in 1977 door een grote meerderheid tot nationaal voorzitter verkozen. Een functie die hij op zijn 65-ste niet meer zou hernieuwen.

Onder De Ridder kende het Davidsfonds een steile stijging van het aantal leden, vervolgt D’hulst. De organisatie diversifieerde zich, begon haar cultureel werk als eerste systematisch te baseren op sociologisch onderzoek en er kwam een grondige vernieuwing van het culturele aanbod. “In een tijd waarin het verenigingsleven het moeilijk had en de Vlaamse en christelijke inspiratie onder druk kwam, kon het Davidsfonds daardoor zijn werking verankeren en zijn relevantie bewaren”, aldus de ere-secretaris-generaal.

Maar De Ridder beperkte zich niet tot het Davidsfonds alleen. Een jaar nadat hij de leiding kreeg over het Davidsfonds, stampte hij het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen uit de grond. Ook van die koepel van Vlaamsgezinde verenigingen was hij acht jaar voorzitter.

Twee jaar later stond De Ridder ook mee aan de doopvont van het 5 november-Comité, dat zeer actief was in de strijd voor Leuven-Vlaams. “Tijdens betogingen liep hij altijd in de voorste gelederen, al was

hij van nature meer een artiest dan een vechter”, citeert het Davidsfonds historicus Edward De Maesschalck. “Clem De Ridder werd ongemeen populair, de incarnatie van het Davidsfonds en voor velen de ‘gentleman’ van de Vlaamse Beweging.”

Naast het leiderschap van nog een reeks Vlaamse verenigingen, schreef De Ridder ook bindteksten voor het Vlaams Nationaal Zangfeest en de IJzerbedevaart, toneelstukken, hoorspelen voor radio en scripts voor tv.

Zelf zei De Ridder volgens D’hulst: “Ik ben geen Vlaamse strijder van nature, ik vertoef liever in de culturele en de artistieke wereld dan op de barricaden”. “Wat ik op het cultureel vlak gedaan heb, is voor mij belangrijker en omvattender dan die Vlaamse strijd alleen.”

De Ridder overleed woensdag in Bertem. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op woensdag 6 november in de Sint-Pieterskerk van de gemeente.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content