Oscarwinnares Patricia Neal overleden

09/08/10 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

Na decennia van gezondheidskwalen is de Amerikaanse actrice op 84-jarige leeftijd overleden.

Oscarwinnares Patricia Neal overleden

© Epa

Oscarwinnares Patricia Neal, van 1952 tot 1983 de echtgenote van schrijver Roald Dahl, is zondag in haar woning in Edgartown op het eiland Martha's Vineyard (Massachusetts) aan longkanker overleden.

Neal, die 84 werd, dankte haar beeldje aan de film "Hud" (1963) van Martin Ritt, waarin zij aan de zijde van hoofd- en titelrolspeler Paul Newman een harde, door het leven teleurgestelde vrouw - huishoudster van de vader, stoeipoes voor de zoon - op een 'cattle ranch' in Texas speelt.

De actrice had ook een Tony, een Broadway-oscar, op haar nachtkastje staan.

Neal debuteerde in 1949 naast Gary Cooper (met wie zij een stormachtige relatie had) in "The Fountainhead".

Beroertes

Acteerprestaties in tot klassiekers uitgegroeide films als "The Day the Earth stood Still" (1951, Robert Wise), "A Face in the Crowd" (57, Elia Kazan), "Breakfast at Tiffany's" (1961, Blake Edwards) en als soldatenlief van John Wayne in "In Harm's Way" (Otto Preminger, 1965), maakten van haar een gegeerde naam in Hollywood, tot, op 39-jarige leeftijd, het (nood)lot toesloeg: een reeks beroertes bij de geboorte van haar vijfde kind noopten haar tot een zware revalidatie en openden decennia van gezondheidskwalen. Die zwarte periode werd later het onderwerp van een tv-film, met Glenda Jackson als de onfortuinlijke ster.

Door haar ziekte moest Neal de rol van Mrs Robinson in "The Graduate" aan zich laten voorbijgaan.

Uiteindelijk knokte Neal zich terug op zowel het kleine scherm (onder andere "The Waltons") als het witte doek. Haar laatste bekende rol speelde zij in Robert Altmans "Cookie's Fortune" (1999).

Met Gary Cooper in "The Fountainhead"

Lees meer over:

Onze partners