Ophef over standbeeld van Carla Bruni

13/02/12 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:32

In de Parijse voorstad Nogent-Sur-Marne wordt tot woede van de inwoners en de lokale oppositie binnenkort een levensgroot bronzen standbeeld van de Franse presidentsvrouw Carla Bruni geplaatst. Het beeld moet een arbeidster in een lokale verenfabriek voorstellen.

Ophef over standbeeld van Carla Bruni

© Reuters

Het idee komt van Jacques JP Martin, de burgemeester van Nogent-Sur-Marne en lid van president Nicolas Sarkozy's UMP. De burgemeester wilde een beeld plaatsen dat een lokale 'plumassière' voorstelt om de plaatselijke Italiaanse gemeenschap te eren die vroeger sterk actief was in de veerfabrieken in de streek. Carla Bruni werd als model gekozen vanwege haar Italiaanse achtergrond.

De bronzen Carla zal zo'n 80.000 euro kosten, waarvan meer dan de helft bekostigd wordt met belastinggeld. Een privéfirma zal de rest betalen. Volgens Marc Arias, een onafhankelijk gemeenteraadslid, was er tijdens de stemming over het budget niet verteld dat het beeld naar Carla Bruni gemodelleerd zou worden. De oppositie, net als de inwoners, is dan ook allesbehalve blij met het nieuws.

'Carla is geen Jeanne D'arc'
William Geib, van de socialistische partij, vindt het standbeeld ongepast: "Het is kwetsend voor de vrouwen die vroeger in die fabrieken hebben gewerkt. Carla Bruni heeft waarschijnlijk meer struisvogels gezien op de catwalk dan in de fabriek."

Volgens een woordvoerster van Carla Bruni is er ook helemaal geen sprake van een soort personencultus. "Carla is geen Jeanne D'arc of generaal de Gaulle," zegt ze in The Guardian, "Ze is een ex-model en krijgt in die hoedanigheid verschillende artistieke verzoeken."

Het beeld zal gemaakt worden door Elisabeth Cabot, die eerder een gigantisch bronzen standbeeld van paus Johannes Paulus II in Lyon plaatste. Het moet normaal gezien in mei te bewonderen zijn. (PC)

Onze partners