Ook van parket mag Franse miljardair Bernard Arnault geen Belg worden

© Reuters
Simon Demeulemeester

Het Brussele parket heeft een negatief advies overgemaakt aan de Kamer over de aanvraag van de Belgische nationaliteit van de Franse miljardair Bernard Arnault.

Het Brussele parket heeft een negatief advies overgemaakt aan de Kamer over de aanvraag van de Belgische nationaliteit van de Franse miljardair Bernard Arnault. Dat bericht De Morgen. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gaf eerder al een negatief advies.

“Ik kan bevestigen dat het parket zijn advies naar de Kamer heeft gestuurd en dat het inderdaad negatief is”, zei parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur aan De Morgen. De substituut wou verder geen commentaar geven.

Het parket geeft twee redenen in zijn advies, schrijft De Morgen. Ten eerste kan Arnault niet bewijzen dat hij al drie jaar zijn hoofdverblijfplaats in België heeft – een van de criteria. Maar daarnaast heeft het gerecht ook een onderzoek geopend tegen Arnault. De politie onderzoekt met name het netwerk van bedrijven, postbussen en de stichting die Arnault in België heeft opgericht. Over die financiële constructies bestaat onduidelijkheid.

Staatsveiligheid moet ook adviseren

Na het parket en DVZ moet ook de Staatsveiligheid nog een advies verlenen. Op basis daarvan neemt de naturalisatiecommissie een beslissing. De Fransman rest wel nog een tweede mogelijkheid omdat de naturalisatieprocedure begin januari veranderd werd, nadat Arnault zijn procedure begon.

Als Arnault een tweede kans wil, moet hij aantonen dat hij een uitzonderlijke verdienste heeft geleverd of kan bijdragen aan de uitstraling van België. Maar volgens De Morgen wordt dat lastig als het gerecht verdere stappen zet.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content