Ook De Gucht krijgt fikse afscheidspremie

04/12/14 om 07:45 - Bijgewerkt om 10:36

Gespreid over drie jaar zou Karel De Gucht, die vijf jaar lang Europees commissaris was, tussen de 299.988 en 487.481 euro krijgen.

Ook De Gucht krijgt fikse afscheidspremie

Karel De Gucht © belga

Niet alleen Herman Van Rompuy, sinds begin deze week Europees president af, krijgt een riante afscheidsbonus. Ook Karel De Gucht, die vijf jaar lang Europees commissaris was, krijgt een flinke vergoeding van minstens 300.000 euro. Dat bericht Metro donderdag.

Het mandaat van De Gucht als Europees commissaris eindigde op 1 november.

Een "gewone" eurocommissaris, zoals De Gucht, heeft een maandelijks brutoloon van 20.832 euro. Bij hun vertrek krijgen eurocommissarissen een afscheidspremie die gelijkstaat aan één maandloon, en worden ook reis- en verhuiskosten terugbetaald. Daarbovenop komt een overgangsvergoeding. Drie jaar lang wordt hen een bedrag uitgekeerd dat tussen de 40 en de 65 procent van hun basissalaris bedraagt, afhankelijk van hun aantal dienstjaren. Dat leert de website van de Commissie.

Gespreid over drie jaar zou dat voor De Gucht om een bedrag tussen de 299.988 en 487.481 euro gaan. Die vergoeding wordt wel afgetopt. Als de ex-commissaris een nieuwe job heeft, mag de som van zijn nieuwe loon en de overgangsuitkering niet het salaris als Europees commissaris overschrijden.

Herman Van Rompuy

Eerder raakte de afscheidspremie van voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy bekend. The Daily Telegraph berekende dat het gaat om zowat 630.000 euro dat Van Rompuy de komende drie jaar zou ontvangen bovenop zijn pensioen.

Volgens de Europese Raad kloppen de cijfers echter niet. De instelling spreekt van 349.000 euro over drie jaar. Het gaat om een overgangsregeling, zoals ook Belgische parlementsleden die krijgen. Na de overgangsbonus schakelt Van Rompuy dan over op zijn pensioen, dat 4.700 euro per maand bedraagt.

Het beloningenbeleid van EU-ambtenaren wordt niet door de Europese instellingen zelf vastgesteld, maar door de lidstaten van de Unie. (Belga/TE)

Onze partners