Ontvoerde baby na 20 jaar teruggevonden bij moeder

31/01/14 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:11

De Amerikaanse Savanna Todd, die twintig jaar geleden als baby verdween, is in Australië teruggevonden. Al die tijd was ze met haar moeder op de vlucht geweest, zonder dat zelf te beseffen.

Ontvoerde baby na 20 jaar teruggevonden bij moeder

Savanna Todd: verdween als baby, en na 20 jaar teruggevonden bij haar moeder. © .

De op 6 mei 1993 geboren Savanna Todd werd als baby toegewezen aan haar vader toen haar ouders uit elkaar gingen. De rechtbank had immers geoordeeld dat Savanna's moeder niet voor haar kon zorgen omdat zij manisch depressief was. De moeder pikte dit vonnis niet, en vertrok op een verjaardagsfeestje met de noorderzoon - samen met Savanna.

Daarmee begon een zoektocht die 20 jaar lang zou duren. De FBI raakte haar spoor kwijt, aangezien de moeder van naam wisselde en meerdere continenten aandeed. Vanuit de VS ging het eerst naar Frankrijk. Moeder en dochter trokken ook nog naar Duitsland en Maleisië om uiteindelijk in Zuid-Afrika te landen. Daar hertrouwde de moeder, en kreeg ze een zoon. Savanna kreeg de achternaam van haar stiefvader en ook een nieuwe voornaam: Samantha.

Australië

Zuid-Afrika zou voor 10 jaar de thuis van Savanna zijn. Omwille van veiligheidsredenen verhuisde het nieuw-samengestelde gezin naar Australië. Daar liep het tweede huwelijk op de klippen, en de stiefvader van Savannah keerde terug naar Zuid-Afrika.

De vader van Savanna gaf ondertussen veel geld uit aan de zoektocht naar zijn dochter, maar tevergeefs. Savanna/Samantha begon inmiddels aan een studie verpleegkunde.

Verspreking

Het geheim van Savanna's had tien jaar stand gehouden in Zuid-Afrika, maar zou daar ook onthuld worden. savanna en haar moeder keerden terug naar Zuid-Afrika om er haar stiefvader op zijn sterfbed te bezoeken. De man leed aan terminale botkanker. Savanna's moeder versprak zich daar in het bijzijn van een vriend: ze noemde haar dochter bij haar echte naam. Dat wekte achterdocht op bij de man, die op zoek ging via het internet.

Hij botste op de echte vader van Savanna, die al die jaren veel geld had gespendeerd aan de tevergeefse zoektocht naar zijn dochter. De vriend van Savanna's moeder contacteerde de zoekende vader, waarna het snel ging.

'Mijn moeder heeft niets fout gedaan'

In november van vorig jaar werd de moeder opgepakt, maar nu pas komt Savanna met het verhaal naar buiten. Ze zegt haar moeder, die 20 jaar cel riskeert, te zullen steunen in de rechtbank: 'Ik vind niet dat mijn moeder iets fout deed.'

(SD)

Lees meer over:

Onze partners