NSA-klokkenluider Edward Snowden: 'Ik heb geen enkele kans op een fair proces'

23/01/14 om 20:55 - Bijgewerkt op 24/01/14 om 05:31

Tijdens een livechat antwoordde Edward Snowden, de man die het NSA-afluisterschandaal onthulde, vastberaden op uiteenlopende vragen. 'Ik ben niet bang en ik heb geen spijt.'

NSA-klokkenluider Edward Snowden: 'Ik heb geen enkele kans op een fair proces'

© The Guardian

Exact een week geleden maakte de Amerikaanse president Barack Obama bekend dat hij de werking van het National Security Agency (NSA) wil aanpassen. Edward Snowden reageerde voor het eerst . Via een livechat beantwoorde hij allerhande vragen. Vragen konden via Twitter gesteld worden onder de hashtag #AskSnowden.

Er moet een goed evenwicht worden gevonden tussen privacy en veiligheid. Ik denk dat spionage de maatschappij net minder veilig maakt. Bent u het daar mee eens?

Veiligheidsdiensten spelen een belangrijke rol. De mensen die bij de NSA of de CIA werken, zijn er niet op uit om de gewone man in de straat 'te vangen.' Het zijn goede mensen, die de juiste dingen trachten te doen. En ik kan het weten uit eigen ervaring.

Maar de mensen waarvoor je moet uitkijken, zijn de hoge ambtenaren. Zij bepalen hoe de systemen werken. Zij zijn diegene die het te ver laten komen. Zelfs de president geeft nu toe dat onze afluisterpraktijken te ver gaan. Het massaal verzamelen van alle gegevens van doodgewone Amerikanen die nooit iets verkeerd doen, is absurd. Dat is een verspilling van tijd, geld en menselijke energie. Die middelen kunnen beter geïnvesteerd worden. Bijvoorbeeld door enkel diegene in in de gaten te houden die een ware bedreiging vormen voor de maatschappij.

Wat is de ergste schade die het massaal verzamelen van data kan veroorzaken?

Het meest ernstige gevolg is tweeledig. Eerst en vooral: mensen gedragen zich anders als ze weten dat ze beken worden. Onder observatie gedragen we ons minder vrij, wat dus eigenlijk wil zeggen dat we minder vrij zijn.

Ten tweede: de overheid creëert permanente gegevens van onze dagelijkse activiteiten ook al doen we niets verkeerd. Dit is simpelweg sinister en werkt als een terugwerkend onderzoek. Stel dat je ooit in aanraking komt met de overheid. Zij kunnen razendsnel achterhalen waar jij op een bepaald tijdstip was.

Hoe moet de internationale gemeenschap optreden?

We moeten samenwerken en een akkoord bereiken waarin redelijke internationale regels worden opgelegd aan spionage. Niemand mag de gegevens van belangrijke instituten als ziekenhuizen hacken. Zoiets zou moeten worden vastgelegd in internationale wetten.

Bovendien moeten we realiseren dat nationale wetten het probleem van willekeurige controle niet zullen oplossen. Een verbod in Burundi zal spionnen in Groenland niet tegenhouden. Een globaal forum is noodzakelijk.

U ontving al een heleboel dreigementen. Bent u bang?

Ik ben bezorgd, maar eerder om redenen die u misschien niet zou verwachten. De machthebbers in ons land zitten zo comfortabel in hun positie dat ze verkondingen dat de 'eerlijke bescherming bij een proces' een achterhaald concepten is. Maar dit zijn wel dezelfde personen die beweren dat we vertrouwen moeten hebben in het vierde en het eerste amendement van onze grondwet. Dit zijn uitspraken die ons allemaal zorgen zouden moeten baren.

Voor mij is 'de juiste dingen doen', verbonden met 'geen spijt hebben.'

De Ecuadoriaanse consul in Londen, Fidel Narvaez, verloor zijn job nadat hij uw veiligheid vooropstelde. Welke boodschap heeft u voor zijn familie?

Fidel is een ongelooflijk moedige man, en hij deed er alles aan om iemand die hij nog nooit ontmoet had te beschermen. Hij had in plaats daarvan ook kunnen wegekijken of iemand anders opzadelen met het probleem. Zo'n vorm van toewijding heeft onze wereld meer nodig.

Onder welke voorwaarden zou u terugkeren naar de Verenigde Staten?

Terugkeren naar de VS is de beste oplossing voor de overheid, de publieke opinie en voor mezelf. Maar helaas is dat niet mogelijk door de huidige Whistleblower Protection Act ( (beschermt werknemers tegen ontslag wegens het rapporteren van wetsovertredingen.) Want zoals eerder aangehaald geldt die wet niet voor medewerkers van de nationale Veiligheidsdienst, zoals ik.

De wet, die ondertussen al honderd jaar oud is, was nooit bedoeld om gebruikt te worden tegen mensen die in de publieke sfeer werken. Dai is erg frustrerend, want zo heb ik geen enkele kans op een fair proces.

In welke mate mag en kan een Veiligheidsdienst volgens u tussenkomen? Wat laat ons eerlijk zijn, een beetje spionage is toch nodig, nietwaar?

Spionage is niet per definitie slecht. Het grootste probleem vandaag de dag is de techniek om op massale schaal tussen te komen en gewone burgers af te luisteren. Dit gebeurt vandaag de dag niet omdat het nodig is, maar slechts omdat het kan. Nieuwe technieken maken het erg goedkoop en eenvoudig.

Een persoon moet kunnen bellen, sms'en of emaillen zonder zich zorgen te hoeven maken waar zijn gegevens terechtkomen. We voelen ons allesbehalve veiliger door deze technieken. Dit is een wereldwijd probleem en de VS moeten een leidende rol spelen om het op te lossen.

Als we toch over de meest gesofisticeerde technieken beschikken om iedereen af te luisteren, ja zelfs Angela Merkel, is er geen excuus om ook de gegevens van onze grootmoeders over het hele land te verzamelen. De Veiligheidsdiensten zijn capabel genoeg om zich enkel bezig te houden met gespecifieerde doelen, zonder de hele bevolking te controleren.

Verloor u de privacy van uw medewerkers niet uit het oog, toen u hun login-gegevens stal?

Met alle respect voor de Reuters-journalist die dit beweerde, maar die bewering is pure onzin. Ik heb nooit paswoorden opgevraagd van medewerkers.

Denkt u dat het mogelijk is voor onze democratie om te herstellen van de schade die de NSA heeft aangericht?

Ja, ons land is sterk omwille van zijn waarden, niet door de structuur van een organisatie of door wetten. We kunnen onze wetten aanpassen, zodat deze boven organisaties komen te staan.

Wat vindt u van Obama's 'Whistleblower Protection Act'? (Die beschermt werknemers in de publieke sector tegen ontslag wegens het rapporteren van wetsovertredingen.)

Een van de zaken die niet goed is weergegeven door journalisten is dat deze beschermingswet in de VS niet geld voor werknemers van de nationale veiligheidsdiensten. Er zitten volop gaten in de wet, de bescherming is erg zwak. Indien ik de informatie die ik wist had vrijgegeven aan het Congres hadden ze me zo kunnen oppakken voor zware misdaad. Zo goed beschermt die wet dus.

Ik kon de informatie niet vrijgegeven via officiële kanalen. Ik probeerde nochtans de informatie door te spelen aan verschillende medewerkers van de NSA, maar niemand was bereid zijn job, familie en vrijheid op te geven voor de onthullingen.

Mijn situatie toont duidelijk aan dat de whistleblower protection act reform, moet hervormd worden.

.

Lees meer over:

Onze partners