Noord-Koreaanse verloren zoon onthult familiegeheimen

23/01/12 om 17:58 - Bijgewerkt om 17:58

Elke familie heeft haar zwarte schaap, maar weinig families zijn zo ondergedompeld in mysterie als de Kim-dynastie van Noord-Korea.

Noord-Koreaanse verloren zoon onthult familiegeheimen

© AFP

Kim Jong-nam, de oudste zoon van de onlangs overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, biedt ons een zeldzame blik achter het familiegordijn met een uitzonderlijk boek.

In 'My Father, Kim Jong-Il and Me', geschreven door de Japanse journalist Yoji Gomi op basis van interviews, vertelt Kim Jong-nam over zijn liefde voor zijn vader, zijn vrees voor de toekomst van Noord-Korea, de Chinese spionnen die hem beschermen en zijn vaders twijfels omtrent het overdragen van de macht aan zijn jongste zoon en Kim Jong-nams halfbroer, Kim Jong-un.

Bloedlijn

"Mijn vader was meer dan wie ook tegen de derde generatie erfelijke opvolging. Maar het Noord-Koreaanse volk is het zodanig gewend om bevelen op te volgen enkel en alleen op basis van het geloof in de bloedlijn van (de stichter van Noord-Korea) Kim Il-sung en Kim Jong-il dat het een opvolger buiten die bloedlijn misschien moeilijker zou aanvaarden.

Bovendien betwijfelt Kim Jong-nam of een jonge opvolger, met slechts twee jaar politieke ervaring, een systeem van absolute macht dat al 37 jaar bestaat, kan overnemen. Kim Jong-nam zegt dat hij zijn halfbroer Kim Jong-un nooit heeft ontmoet en dus geen uitspraken kan doen over de persoonlijkheid en capaciteiten van zijn broer als leider. Hij heeft wel een boodschap voor hem: "Zonder hervormingen zal Noord-Korea ineenstorten... Ik wil dat mijn broer het Noord-Koreaanse volk gelukkig maakt."

Nucleair programma

Kim Jong-nam gelooft ook niet dat Noord-Korea zijn nucleair programma zal opgeven, omdat de nationale sterkte in de nucleaire capaciteit ligt... "Het is niet makkelijk voor een land als Noord-Korea, gelegen in een gevoelige regio en vechtend om te overleven, om zijn nucleair programma stop te zetten."

Zelf heeft Kim Jong-nam nooit de ambitie gehad om zijn vader op te volgen. "Ik heb geen enkele behoefte om mijn leven op te geven om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, ook al verwacht men dat", aldus het zwarte schaap van de familie.

De oudste zoon brengt naar het schijnt tegenwoordig zijn dagen door in het Chinese gokparadijs Macau. Hij werd uit Noord-Korea verbannen na een clandestiene poging om Disneyland Tokio te bezoeken in 2001. Hij gebruikte daarvoor een vals Chinees paspoort en bracht daarmee Kim Jong-il in verlegenheid. (TE)

Lees meer over:

Onze partners