Nobelprijswinnaar José Saramago overleden

18/06/10 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

De Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago is op 87-jarige leeftijd overleden.

Nobelprijswinnaar José Saramago overleden

© Reuters

Volgens Portugese media is Saramago vrijdag gestorven op het Spaanse eiland Lanzarote. Hij leed aan leukemie en zou vrijdagochtend onwel geworden zijn, waarna hij stierf.

Saramago won in 1998 de Nobelprijs voor de Literatuur.

De overtuigde communist Saramago werd in 1922 geboren in het dorp Azinhaga, in de buurt van Lissabon, als zoon van dagloners. Saramago verliet vroegtijdig het onderwijs en schopte het na vele
carrièrewendingen tot journalist.

In 1969 sloot hij zich aan bij de clandestiene Communistische Partij van Portugal en nam in 1974 deel aan de Anjerrevolutie die het dictatoriale regime van Salazar deed vallen.

In 1988 huwde Saramago met de Spaanse journaliste Pilar del Río, die ook zijn boeken vertaalde. Hij was vrijdagochtend aan het ontbijten met zijn vrouw toen hij onwel werd. Daarna is hij overleden, deelde de familie mee.

Controverse

Saramago publiceerde zijn eerste roman in 1947. Zijn internationale doorbraak kwam er met romans als "Het jaar van de dood van Ricardo Reis", het verfilmde "Stad der blinden" en "Het evangelie volgens Jezus-Christus", dat een rel verooraakte in het katholieke Portugal.

Saramago ruilde Portugal voor het Canarische eiland Lanzarote en woonde daar tot zijn dood.

Lees meer over:

Onze partners