Nobelprijswinnaar Günter Grass provoceert Israël weer

29/09/12 om 17:22 - Bijgewerkt om 17:22

De omstreden Duitse schrijver is persona non grata in de Joodse staat.

Nobelprijswinnaar Günter Grass provoceert Israël weer

© Reuters

De Duitse schrijver Günter Grass (84) looft in zijn nieuwe gedichtenbundel Mordechai Vanunu, die in Israël een celstraf van achttien jaar uitzit omdat hij het geheime kernprogramma van de Joodste staat wereldkundig maakte.

In een van de gedichten in het boek 'Eendagsvliegen', dat sinds dit weekend in de winkels ligt, noemt hij Vanunu een "held van deze tijd" en een "rolmodel".

Persona non grata
Grass, die tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was van de Waffen-SS, haalde zich eerder dit jaar de woede van de Israëlische regering op de hals omdat hij in een gedicht had geschreven dat de nucleaire macht Israël een bedreiging voor de al zo broze wereldvrede vormt.

Hij protesteerde tegen de levering van een Duitse onderzeeër aan Israël en beschuldigde het land ervan de uitroeiing van het Iraanse volk voor te bereiden door een 'first strike' op de Iraanse atoominstallaties. De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Eli Jischai vaardigde daarop een reisverbod tegen Grass uit.

Nobelprijswinnaar

Günter Grass is het meest bekend van het boek 'Die Blechtrommel' uit 1959. In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners