Nobelprijs voor de Vrede voor Pussy Riot?

11/10/12 om 11:45 - Bijgewerkt om 11:45

Vrijdag wordt de Nobelprijs voor de Vrede 2012 uitgereikt, maar door het gebrek aan belangrijke doorbraken op het vlak van de vrede circuleert er een ongewoon groot aantal namen voor de prestigieuze prijs.

Nobelprijs voor de Vrede voor Pussy Riot?

© Wikimedia Commons

De grootste kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede 2012 zijn Russische dissidenten en religieuze leiders die ijveren voor een verzoening tussen moslims en christenen. Maar ook de kans op een verrassing is groot.

'Nu de Arabische Lente in een 'herfst' lijkt om te slaan, wordt mogelijke gekeken naar mensen die werken aan de dialoog tussen religies', zegt Jan Egeland, directeur van Human Rights Watch Europe. Bovendien kreeg Tawakkul Karman, het gezicht van de Arabische Lente in Jemen, vorig jaar al de Nobelprijs voor de Vrede en het Nobelcomité bekroont zelden twee jaar na elkaar hetzelfde thema.

Diplomatieke rel

Het comité eert mogelijk wel de Russische mensenrechtenstrijders. "Er circuleren wel vaker Russische namen op de lijst, maar als ze echt de prodemocratische bewegingen in Rusland een duwtje in de rug willen geven , is dit het juiste moment', aldus Egeland. De lijst van potentiële Russische winnaars bevat de mensenrechtenorganisatie Memorial van Svetlana Gannushkina en het radiostation Ekho Moskvy van Alexei Venediktov.

Een dergelijke keuze zou een diplomatieke rel kunnen veroorzaken. Hoewel het Noorse Nobelcomité onafhankelijk optreedt, worden de leden benoemd door de het parlement. De huidige voorzitter is Thorbjoern Jagland, een voormalig premier. Veel landen zien het comité dus als een afdeling van de Noorse staat. Zo bevroor China in 2010 de diplomatieke banden met Noorwegen toen het comité de prijs aan de Chinese dissident Liu Xiaobo gaf.

Pussy Riot

Het comité ontving dit jaar 231 nominaties, waaronder 43 organisaties. De beslissing wordt gewoonlijk twee weken voor de bekendmaking genomen. De kans dat de Russische vrouwelijke punkgroep Pussy Riot in aanmerking komt, is klein omdat de nominaties op 1 februari werden gesloten. Dat was nog voor de groep internationale bekendheid verwierf met haar protest tegen de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens het gokagentschap Unibet heeft Maggie Gobran, een Egyptisch koptisch-christelijke non en welzijnswerkster 13 procent kans om te winnen. Andere mogelijk winnaars zijn de Pakistaanse filantroop en welzijnswerker Abdul Sattar Edhi en de Nigeriaanse religieuze leiders John Onaiyekan en Mohamed Sa'ad Abubakar, die het geweld tussen moslims en christenen in hun land hielpen bedwingen.

Nog andere namen zijn Gene Sharp, een gepensioneerd Amerikaans politicoloog, bekend voor zijn geschriften over geweldloos verzet van burgers tegen een autoritaire overheid, en de Afghaanse dokter en politica Sima Samar die ijvert voor vrouwenrechten in de moslimwereld. (TE)

Lees meer over:

Onze partners