Nieuwe wending in speurtocht naar Amelia Earhart

04/07/12 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

Wetenschappers gaan het onderzoek naar de verdwenen Amerikaanse pilote Amelia Earhart heropenen na het vinden van nieuwe aanwijzingen.

In 1937 verdween Amelia Earhart. Ze was de eerste vrouwelijke pilote die de wereld rond zou vliegen.

Precies 75 jaar later trekt een nieuw onderzoeksteam naar Hawaï. Hopend een brokstuk van haar vliegtuig te vinden, proberen wetenschappers het mysterie van haar verdwijning te achterhalen.

Historische vlucht

In Juni 1937 startten Amelia Earhart en haar navigator Fred Noonan hun historische stunt: een vlucht rond de wereld. Op 2 juli, nadat ze twee derde van hun spectaculaire onderneming hadden voltooid, verdween het duo van de radar. Ze arriveerden nooit op hun bestemming. Wat er precies gebeurde is tot op vandaag een raadsel.

Een nieuw onderzoeksteam van wetenschappers en historici, probeert nu hun lot te achterhalen. Ze trekken van de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu, naar Nikumaroro, een onbewoond koraaleiland in de Stille Oceaan. Op basis van de theorie dat Earhart en Noonan geland zouden zijn op een rots nabij Nikumaroro, hopen de onderzoekers het wrak van haar vliegtuig te vinden. Indien de onderzoekers in hun opzet slagen, wordt een belangrijk mysterie opgelost dat het Amerikaanse volk in de ban houdt.

Amelia Earhart, geboren in 1897 in Kansas, is een van 's werelds meest geëerde piloten. Haar vliegcarrière begon in 1928, toen ze als eerste vrouwelijke passagier over de Atlantische Oceaan vloog. (SVL)

Lees meer over:

Onze partners