Nick Hannes wint Nikon Press Photo Award

12/03/09 om 13:00 - Bijgewerkt om 12:59

Bron: Knack

Nick Hannes wint de Nikon Press Photo Award 2008 voor zijn beeldenreeks over Oost-Europa.

Klik hier voor de fotoblog van Nick Hannes en Anja Peeters over hun reis naar de ex-Sovjetlanden.

Nick Hannes heeft in Antwerpen de Nikon Press Photo Award 2008 voor een beeldenreeks over Oost-Europa gekregen. Hannes reisde een jaar lang door Rusland en zijn buurlanden en hield daarover voor Knack.be een fotoblog bij.

Samen met vriendin Anja Peeters bezocht freelancer Nick Hannes de ex-Sovjetlanden. Hij maakte foto's over de restanten van het communisme en de evolutie die bepaalde landen in Oost-Europa hebben gemaakt sinds de val van de Sovjetunie. "Botsing der culturen? Vergeet het. We hebben meer gemeen met elkaar dan we denken", schreef Hannes op zijn blog.

In zijn epiloog op Knack.be schreef de fotograaf: "Reizen relativeert maar stemt niet optimistisch. De halve wereldbevolking zien krabben en ploeteren om te overleven, speelt op het geweten. Ik ben geen trotse Belg, laat staan een fiere Vlaming. Nationalisme is mij vreemd. Maar ik mag van geluk spreken hier geboren te zijn."

Andere laureaten voor de Nikon Press Photo Award waren Eric Lalmand met een foto van de Belgische 100 meter sprintsters, Tim Dirven voor een beeld van Maurice Lippens tijdens de aandeelhoudersvergadering van Fortis en Ivan Put voor een portret van Jean-Marie Dedecker.

Categorie: jonger dan 30

Fotograaf Jimmy Kets won in de categorie voor mensen jonger dan 30 de Promising Young Photographer Award met een reportage over volkscafés in Vlaanderen en Brussel. Ook Belga-fotograaf Dirk Waem viel in deze categorie in de prijzen met een portret van Pieter De Crem (CD&V). Verder wonnen freelancers Jorge Dirkx, met een foto van bokser Sugar Jackson, en Jan de Meuleneir, met een beeld van de kerkbezettingen door asielzoekers in België.

De Nikon Press Photo Awards worden uitgereikt in samenwerking met de fotomusea van Antwerpen en Charleroi en richten zich op professionele persfotografen. Dit jaar deden 78 fotografen mee met de wedstrijd en er werden 675 foto's ingezonden.

Onze partners