Nepalees is kleinste man ter wereld

27/02/12 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

Nepal heeft er sinds kort een nieuwe beroemdheid bij. Chandra Bahadur Dangi, uit het afgelegen dorpje Rimkholi, is onlangs door Guinness World Records benoemd tot kleinste man ter wereld.

Nepalees is kleinste man ter wereld

© Reuters

De 72-jarige Dangi meet amper 54,6 centimeter en is daarmee zo'n vijf centimeter kleiner dan de vorige recordhouder, de Filippijn Junrey Balawing. Dangi is naast de kleinste man in leven ook de kleinste man die ooit gemeten werd. Ook is hij de oudste man die ooit het record op zijn naam mocht schrijven, tenminste als hij werkelijk 72 jaar oud is.

Dangi reisde vanuit zijn dorp Rimkholi af naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu, waar hij nooit eerder geweest was, om zich te laten opmeten door de deurwaarders van Guinness World Records. Daar kreeg hij zondag het goede nieuws te horen. Tot zijn dorp bezocht werd door een houtverkoper wist hij niet van het bestaan van het record af. De verkoper mat hem en lichtte de media in. Sindsdien is Dangi een bekendheid in Nepal, terwijl hij vroeger enkel op spot kon rekenen.


Dangi: 'Ik voel me goed en gelukkig'

Dangi woont samen met zijn broer en diens familie, zijn ouders stierven toen hij nog in zijn tienerjaren was. Hij werd nooit onderzocht door een arts gezien het gebrekkige niveau van de gezondheidszorg in vele Nepalese dorpjes. Noch hij, noch zijn familie heeft enig idee wanneer Dangi stopte met groeien.

De kortste man ter wereld liet aan Reuters weten blij te zijn met zijn titel. "Ik voel me goed en gelukkig", aldus Dangi. "Ik zou nu graag de wereld rondreizen en de naam van mijn land verspreiden." Hij is trouwens niet de eerste Nepalees die de titel in ontvangst mocht nemen. Voordat de Filippijn Balawing de titel wegkaapte stond Dangi's landgenoot Khagnedra Thapa Magar, met 67 centimeter bekend als de kleinste man ter wereld. (PC)

Onze partners