Nelson Mandela 'stelt het goed'

25/02/12 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

De voormalige Zuid-Afrikaanse leider Nelson Mandela (93), die met buikpijn in het ziekenhuis opgenomen werd, "is goedgezind" en "stelt het goed".

Nelson Mandela 'stelt het goed'

© EPA

Mandela onderging een laparoscopie na aanhoudende buikklachten. Dat heeft defensieminister Lindiwe Sisulu zondag gezegd. De 93-jarige Mandela bekomt van de narcose en stelt het intussen weer goed, luidt het.

Een laparoscopie is een endoscopie in de buikholte, die meestal onder volledige narcose wordt uitgevoerd. Het is een diagnostische ingreep waarbij via een kleine incisie in de buikholte wordt gekeken.

Minister Sisulu preciseerde niet wanneer Mandela weer naar huis mag.

Geen spoedopname
"Mandela had al een tijdje buikpijn en er werd beslist dat hij door specialisten gezien moest worden. Het was geen spoedopname; het was gepland. (...) Jullie hoeven je geen zorgen te maken", verklaarde Keith Koza, woordvoerder van het ANC, de partij die in Zuid-Afrika aan de macht is, eraan toevoegend dat het om "een medische controle ging, en er geen operatie komt". Hij ontkende ook dat Mandela geopereerd werd.

In januari vorig jaar werd Mandela ook al opgenomen in het ziekenhuis. Toen werd de voormalige vrijheidsstrijder behandeld voor een infectie van de luchtwegen. Dat leidde tot grote ongerustheid in Zuid-Afrika.

"We wensen hem een snel herstel toe", stelt het communiqué nog, waarin ook gevraagd wordt dat "iedereen de privacy van Madiba en zijn familie tijdens deze periode respecteert".

Voetbal
Mandela verscheen de laatste keer in het openbaar bij de finale van de Wereldbeker Voetbal in Zuid-Afrika in juli 2010.

Mandela, die in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, werd in 1994 als eerste zwarte president van Zuid-Afrika verkozen bij verkiezingen waaraan alle Zuid-Afrikanen mochten deelnemen. In 1999 trok hij zich na één mandaat terug.

Nelson Mandela is 93. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners