Nederlandse politicus geschorst na doodsbedreigingen

13/04/12 om 17:41 - Bijgewerkt om 17:41

De SP heeft een lokale politicus uit Amsterdam op non-actief gezet na doodsbedreigingen. Pascal Smit (SP) had vrijdag op zijn facebookaccount bijzonder zwaar uitgehaald naar televisiefiguur Jort Kelder en Nederlands premier Mark Rutte (VVD).

"Kan iemand die Jort afschieten? Dank", schreef de socialist Smit vrijdag als statusupdate. Jort Kelder is een Nederlandse journalist en televisiepresentator die zopas een nieuw programma op antenne ('Het Snelle Geld'). Daarin gaat hij op bezoek bij de belangrijkste personen uit de financiële wereld van de laatste twee decennia. Hij legt ook uit hoe het kapitalisme in Nederland ontstond en hoe het de samenleving heeft veranderd.

Voor Smit voldoende aanleiding voor een fikse scheldpartij aan het adres van Kelder. "Hij moet een chronische ziekte krijgen en creperen in de bijstand, die pleurishond en de rest van zijn soort."

Pacifist
Onverbloemd geeft hij ook zijn mening weer over de liberalen: "Alle neoliberalen vermoorden is geen doen. Daarbij ben ik pacifist... Dus zal ik het tóch nooit doen. De ware vijand is de mentaliteit van de massa." Zakenlui uit Wall Street ziet hij ook het liefst doodgetrapt.

Tyfushond
Volgens Smit zou de wereld "een tyfushond armer zijn" zonder huidig premier Mark Rutte (VVD). Over de gevolgen van zo'n daad maakt hij zich kennelijk geen zorgen. "A: Ik word beroemd B: Ik krijg gratis eten C: Langer dan 15 jaar krijg ik toch niet D: Ik ben in één klap de meest geliefde persoon van Nederland", schrijft de SP-politicus.

Zielenpoot
Het is niet de eerste bedreiging die Smit uit. Eerder al kreeg Jacky Stevens, voormalig lid van de Partij Voor de Vrijheid (PVV), het ook hard te verduren. "SP-raadslid dat verontrustende berichten over Kelder en Rutte uitte, heeft mij tijden geleden bedreigd. Kennelijk nog steeds een zielenpoot", tweet ze.

Volstrekt onacceptabel
"Smit is inmiddels geschorst", zegt Paula van Dijnen, voorzitter van de SP in Amsterdam. Er zal een gesprek komen en van daaruit zal worden beslist wat er moet gebeuren met de driftige politicus. Emile Roemer, ook SP'er en voorzitter van de Tweede Kamerfractie, schrijft op Twitter dat Smits gedrag schandalig en volstrekt onacceptabel is. Presentator Jort Kelder doet voorlopig nog geen aangifte. (SDG)

Lees meer over:

Onze partners