Nederlandse ouders van 'baby Donna' overwegen verhuis naar Spanje

23/05/15 om 18:46 - Bijgewerkt om 21:56

Wim en Nathalie Jansen, de Nederlandse adoptieouders van 'baby D.' (Donna), verbreken na tien jaar het stilzwijgen over hun dochter, die ze 'kochten' van een draagmoeder. Ze zijn nog altijd bang hun dochter kwijt te raken en overwegen een verhuis naar Spanje.

Nederlandse ouders van 'baby Donna' overwegen verhuis naar Spanje

© EO

'De rek is eruit. Financieel is de rek eruit en emotioneel en lichamelijk', zegt Nathalie Jansen in 'Dit is de Dag Onderzoek' van de Evangelische Omroep op NPO2.

Het echtpaar Jansen wil samen met Donna een nieuwe start maken in Spanje. 'Een nieuw leven... Dat kan hier niet meer. Als je tien jaar niet van die naam afkomt en je blijft tien jaar lang een crimineel, dan moet je weg'.

Bart Philtjens, de Belgische biologische vader van Donna, zegt in de uitzending dat hij niet op de hoogte is van de plannen van het Nederlandse koppel om naar Spanje te verhuizen. 'Elke verandering in het leven van Donna moeten ze mij melden. Hoe kan er zo een bezoekregeling komen? Gaan ze mijn ticket naar Spanje betalen dan?'

Het interview met Wim en Nathalie Jansen en met Bart Philtjens is vanaf 21.15 uur te zien in 'Dit is de Dag' op de Nederlandse zender NPO2

Juridische strijd

Vlak na de geboorte in 2005 ontstond een strijd over Donna. Haar Belgische draagmoeder droeg haar voor een Belgisch stel, van wie de man ook de biologische vader van Donna is. De draagmoeder kreeg een conflict met het stel, waarna Wim en Nathalie Jansen de baby konden adopteren.

Bart Philtjens

Bart Philtjens © Belga Image

Haar biologische vader Bart Philtjens legde zich hier niet bij neer en begon rechtszaken. Een rechtbank in Utrecht bepaalde in 2009 dat Donna bij haar Nederlandse ouders mocht blijven.

Last

Het echtpaar Jansen zegt nog veel last te hebben van de jarenlange media-aandacht, de juridische procedures van Philtjens en de bemoeienis van Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming.

Ook Donna kreeg het volgens haar adoptievader onlangs nog te horen. 'Afgelopen weekend zei een jongen tegen Donna dat wij eigenlijk in de gevangenis moeten zitten en dat Donna ons kind niet is en dat ze gekocht is'.

Te laat

De ouders hadden de Nederlandse kinderbescherming al voor de geboorte van Donna op de hoogte gebracht van de adoptie, maar de instantie kwam pas maanden later in actie. Toen was er al ruzie ontstaan over Donna.

Volgens de ouders dreigde Philtjens zijn dochter ook diverse keren te ontvoeren. Er werden daarom op de kleuterschool sloten aangebracht en er lag een vluchtplan klaar.

Philtjens is intussen niet meer samen met zijn toenmalige partner en heeft een dochter met zijn huidige partner. (Belga/ANP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners