'Nederlandse oud-minister Borst om het leven gekomen door misdrijf'

13/02/14 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

De Nederlandse oud-minister Els Borst is waarschijnlijk door een misdrijf om het leven gekomen. Verwondingen aan haar lichaam en sporen bij haar huis in Bilthoven geven aanleiding voor die conclusie.

'Nederlandse oud-minister Borst om het leven gekomen door misdrijf'

Els Borst © AFP

Wat er gebeurd is, is nog niet duidelijk. Of er sprake is van moord of doodslag, moet nader onderzoek uitwijzen, deelde procureur Johan Bac mee.

De oud-politica en arts werd maandagavond dood gevonden in de garage bij haar huis. De technische recherche heeft uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek op die plek en in en rond het huis verricht. In het academisch ziekenhuis in Maastricht is een scan van het stoffelijk overschot van Borst gemaakt, waarna het voor onderzoek is overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Het lichaam is woensdag aan de familie overgedragen. Els Borst wordt zaterdag in besloten kring begraven.

30 rechercheurs

De politie heeft een team van 30 rechercheurs op de zaak gezet. Bac stelde dat het mogelijk is dat Borst een inbreker tegen het lijf is gelopen die haar heeft gedood. Ook een gerichte aanslag op het leven van de voormalige politica behoort tot de mogelijkheden. Dat zou, na de moord op Pim Fortuyn, een zeldzame aangelegenheid zijn.

De politie zoekt mensen die Borst sinds zij zaterdag een congres van haar linksliberale partij D66 verliet, hebben gezien of gesproken. Ze zou al die avond of zondag om het leven kunnen zijn gekomen. Zo liet ze zondag verstek gaan bij een huisconcert in de buurt.

'In-en-in triest'

De conclusies van justitie riepen bij D66-voorman Alexander Pechtold een geschokte reactie op. "In-en-in triest dat deze zachtmoedige vrouw hoogstwaarschijnlijk door geweld om het leven is gekomen. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt voor de familie en andere nabestaanden. Maar ik hoop vooral dat Els niet geleden heeft." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners