Mysterieuze verdwijning Kim Jong-un: geruchten van staatsgreep tot kaasverslaving

10/10/14 om 08:34 - Bijgewerkt om 08:52

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is afwezig gebleven op de viering van de 69ste verjaardag van de Noord-Koreaanse communistische Werkliedenpartij, waarmee de geruchten over zijn gezondheid weer aanzwellen.

Mysterieuze verdwijning Kim Jong-un: geruchten van staatsgreep tot kaasverslaving

© Reuters

Kim Jong-un is al een maand niet meer in het openbaar gezien. De nummer één van het stalinistische regime stond niet op de lijst van hoogwaardigheidsbekleders die zich naar het mausoleum begaven waar het gebalsemd stoffelijk overschot ligt van Kim Jong-Il en Kim Il-Sung, respectievelijk de vader en grootvader van Kim Jong-un.

Sinds de dood van Kim Jong-Il in december 2011 had zijn zoon de viering niet gemist. Wel is vrijdag een bloemenkrans namens hem voorgesteld.

Speculaties

Wel aanwezig op de "bedevaart" naar het mausoleum was de "nummer twee" van het regime, Hwang Pyong-So. Die is de nieuwe voorzitter van de machtige Nationale Defensiecommissie.

Kim Jong-un, 30 of 31 jaar, is sinds 3 september, toen hij met zijn vrouw een concert bijwoonde, ook al niet meer op de staatstelevisie te zien geweest. Gezien zijn langste afwezigheid in het openbaar sinds Kim Jong-un aan de macht kwam en gezien ook de geslotenheid van het land tieren de geruchten en speculaties omtrent de man welig. Zo zou hij lijden aan diabetes, kaasverslaving en oververmoeidheid. En sommigen gewagen zelfs van een staatsgreep.

Oncomfortabele fysieke conditie

Volgens de Britse openbare omroep BBC hebben de Noord-Koreaanse staatsmedia het wegblijven van Kim toegeschreven aan een niet nader omschreven 'oncomfortabele fysieke conditie', alias ziekte.

(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners