Mysterie rond vermiste tante van Kim Jong-un 'opgehelderd'

28/11/14 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:19

De vrouw van de geëxecuteerde Jang Song Thaek, de oom van Kim Jong-un, zou overleden zijn aan een hartaanval toen ze het nieuws over haar man vernam, aldus een overloper.

Mysterie rond vermiste tante van Kim Jong-un 'opgehelderd'

Jang Song Thaek en Kim Jong-un © Reuters

De tante van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is overleden aan een hartaanval toen zij over de telefoon met haar neef ruzie maakte over de verrassende executie van haar man eind vorig jaar. Dit heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN bericht.

In december werd Jang Song Thaek, die als nummer twee van het dictatoriale regime gold, terechtgesteld. Zijn neef, die veel aan hem te danken had voor de machtsovername, na de dood drie jaar geleden van zijn vader Kim Jong-il, had hem beschuldigd van een poging tot het omverwerpen van de regering van het communistische land.

Zelfmoord

Op gezag van een overloper meldde CNN dat Kim Kyung Hee, echtgenote van Jang Song Thaek en tante van Kim Jong-un, meerdere hartaanvallen had gekegen. De derde was toen de zuster van Kim Jong-il met haar neef telefoneerde. Ze werd naar een ziekenhuis gebracht waar ze later overleed.

Haar dood is niet officieel bekendgemaakt omdat ze dagen na haar man overleed. De regering wilde voorkomen dat de bevolking beide overlijdens aan elkaar ging koppelen, aldus de overloper die volgens CNN schoonzoon was van de vroegere Noord-Koreaanse premier Kang Sun San. Koreaanse media meldden dat de vrouw vijf dagen na de executie van haar man zelfmoord had gepleegd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners