'Moslims ontdekten Amerika voor Columbus'

15/11/14 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Niet Christoffel Columbus in 1492, maar moslims in 1178 ontdekten het Amerikaanse continent. Of dat meent de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

'Moslims ontdekten Amerika voor Columbus'

Supporters van Turkse premier Tayyip Erdogan © Reuters

Niet Christoffel Columbus in de 15de eeuw, maar de moslims in de 12de eeuw hebben het Amerikaanse continent ontdekt. Dat is althans de mening van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Moskee aan Cubaanse kust

De meeste geschiedenisboeken zijn unaniem: de voor de Spaanse kroon varende Christoffel Columbus stootte in 1492, in zijn poging om het Indische continent via een westelijke route te bereiken, op de Nieuwe Wereld, niettegenstaande de Vikingen er vroeger al voet aan wal hadden gezet.

De Turkse president verwees die versie van de feiten naar de prullenmand. "De contacten tussen Zuid-Amerika en de islam gaan terug tot de 12de eeuw. De moslims ontdekten het Amerikaanse continent in 1178. En dus niet Columbus", aldus Erdogan tijdens een televisie-interview in Istanboel.

"Islamitische zeevaarders kwamen vanaf 1178 in Amerika aan. Columbus vermeldt immers het bestaan van een moskee op een heuvel langs de Cubaanse kust", aldus de president. Hij voegde er nog aan toe dat hij bereid is om met Cuba te praten over de oprichting van een nieuwe moskee op dezelfde plaats.

Het is niet de eerste keer dat Turkse president de media haalt door opmerkelijke uitspraken of daden. Eind oktober werd het fel omstreden, extravagante presidentiële paleis van Erdogan nog officieel ingehuldigd.

16.500 jaar oude sporen

Maar nu staat de Turkse president lang niet alleen met zijn theorie over de ontdekking van Amerika. Eerder hadden islamitische theologen en geschiedkundigen de "historische eer" voor Columbus in vraag gesteld. Sommigen opperden al een "islamitische aanwezigheid in de Nieuwe Wereld" voor de aankomst van de Spaanse wereldreiziger, ondanks het feit dat er nog geen echt historische sporen van "een islamitische inspiratie" van voor 1492 ontdekt werden.

Volgens Amerikaanse media is het ook maar de vraag in hoeverre Columbus echt als "dé ontdekker" van Amerika mag beschouwd worden. De eerste wijdverspreide menselijke sporen op het Amerikaanse continent dateren van ongeveer 16.500 jaar geleden. En dat is eeuwen voor Columbus voet aan wal zette op de Bahama's. (Belga/WB)

Onze partners