Monica Lewinsky gaat boekje opendoen over affaire met Bill Clinton

06/05/14 om 23:07 - Bijgewerkt om 23:07

Monica Lewinsky wil zestien jaar na dato voor het eerst spreken over de seksuele relatie die zij had met de voormalige president van Amerika Bill Clinton. De zelfmoord van een tiener bracht haar tot dit besluit.

Monica Lewinsky gaat boekje opendoen over affaire met Bill Clinton

Monica Lewinsky in 1998, op het hoogtepunt van het schandaal rond haar liaison met VS-president Bill Clinton. © REUTERS

Lewinsky heeft een 'essay' geschreven voor het tijdschrift Vanity Fair waarin ze openheid geeft over de affaire. Jaren zweeg ze over de relatie met Clinton en over alles wat er daar omheen gebeurde. Maar een achttienjarige jongen die zelfmoord pleegde omdat een video waarop hij met een andere jongen zoende uitlekte, deed haar besluiten om de stilte te verbreken.

"Ik was mogelijk de eerste persoon die door het internet wereldwijd werd vernederd", zegt Lewinsky. Door de dood van de tiener herleefde ze die periode opnieuw. Door met haar verhaal te komen, hoopt ze anderen die vernederd worden op het web te hulp te kunnen schieten.

Schandaal

Lewinsky was 22 jaar toen ze in 1995 stage ging lopen op het Witte Huis. In de periode tot maart 1997 zou ze naar eigen zeggen negen keer seks hebben gehad met de toenmalige president Clinton.

De president ontkende in eerste instantie maar ging later door de knieën. De zaak werd politiek omdat Clinton onder ede over de affaire had gelogen. De poging van de Republikeinen om Clinton af te zetten, mislukte en de president kon zijn ambtstermijn afmaken. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Onze partners