Mitt Romney werd rijk door belastingparadijzen

04/07/12 om 19:46 - Bijgewerkt om 19:46

De rijkdom van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney gedijt vooral in buitenlandse belastingparadijzen.

Mitt Romney werd rijk door belastingparadijzen

© Reuters

De rijkdom van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney gedijt vooral in buitenlandse belastingparadijzen. Volgens een op het internet gepubliceerd artikel van Vanity Fair verkreeg de multimiljonair een groot deel van zijn vermogen in een warrig net van investeringen in het buitenland, waaronder de Bermudas of de Kaaimaneilanden.

Daar alleen al is Romney met een geschatte waarde van 30 miljoen dollar (ongeveer 24 miljoen euro) betrokken in een fonds van de door hem opgerichte firma Bain Capital, waar hij in 1999 uitstapte. Met de hulp van zijn investeringsbedrijf heeft Romney een op 250 miljoen dollar geschat vermogen vergaard, schrijft het magazine middenin de Amerikaanse verkiezingsstrijd.

De Republikein, in november de uitdager van Barack Obama, doet zich bij de Amerikanen steeds voor als de betere zakenman, die de Amerikaanse economie uit de crisis kan leiden.

50 bladzijden tellende belastingsaangifte

Vanity Fair wil bovendien weten of Romney een bankrekening in Zwitserland bezit, waar hij volgens zijn belastingaangifte van 2010 ongeveer drie miljoen dollar heeft geparkeerd. Meer aandelen bezit hij nog in een onoverzichtelijk netwerk op de Bermudas. Op de ruim 50 bladzijden tellende belastingaangifte gaat het alleen maar over Romneys transacties in het buitenland, aldus het magazine.

Minder belastingen betalen?

De legale investeringen van Romney in belastingparadijzen zorgden al voor het onderzoek van Vanity Fair voor gespreksstof bij de Amerikaanse publieke opinie. Romney heeft wel herhaaldelijk gegarandeerd dat hij zijn buitenlandse zaken niet doet om minder belastingen te betalen in de VS. Maar hij heeft dat ook nog nooit moeten aantonen.

In zijn belastingaangifte van 2010 geeft Romney zijn inkomen aan met 21,7 miljoen dollar. Hij betaalde wezenlijk minder belastingen dan de meeste Amerikaanse burgers, omdat hij een groot deel van zijn inkomen uit investeringen verkreeg. Romney oogstte daarvoor veel kritiek. (Belga/SD)


Onze partners